
Składniki
2 sztuki
2 łyżki
2 łyżki
1 łyżka
1 łyżka
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
1. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Foremki smarujemy olejem. Wkładamy do naczynia żaroodpornego.
Krok 2
Wbijamy do każdej po jednym jajku ( delikatnie aby żółtko nam się nie rozlało ).
Krok 3
2. Solimy. Polewamy jedną łyżką śmietany i niewielką ilością oliwy z oliwek.
Krok 4
3. Gorącą wodę wlewamy do naczynia( do połowy wysokości muffinek ).
Krok 5
4. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy ok. 10 minut.
Krok 6
5. Jajka wyjmujemy z foremek i studzimy.
Krok 7
6. Majonez mieszamy ze śmietaną, doprawić solą, pieprzem i papryką.
Krok 8
7. Jajka układamy na talerzu , dekorujemy sosem oraz np. papryką Zajadamy! Smacznego!!!
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcej