Naleśniki z pieczarkami w sosie borowikowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Naleśniki z pieczarkami w sosie borowikowym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

6

heart
205 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

143 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

237 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

100 gramów

1 opakowanie

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

1 łyżeczka

300 mililitrów

2 łyżeczki

ciasto naleśnikowe:

250 gramów

250 mililitrów

1 sztuka

50 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Za pomocą miksera połącz składniki na ciasto naleśnikowe tak, aby nie miało grudek. Naleśniki smaż na przetartej olejem patelni z obu stron na złocisty kolor.

Naleśniki z pieczarkami w sosie borowikowym - Krok 1

Krok 2

Pieczarki oraz borowiki umyj i pokrój w drobną kostkę. Posiekaj cebulę oraz zioła bez łodyg.

Naleśniki z pieczarkami w sosie borowikowym - Krok 2

Krok 3

Na patelni przesmaż cebulę, dodaj pieczarki z borowikami i duś około 5 minut. Dodaj zioła, bułkę tartą, wino, paprykę i dopraw do smaku pieprzem oraz solą. Podsmażaj jeszcze 5 min.

Naleśniki z pieczarkami w sosie borowikowym - Krok 3

Krok 4

Na każdym naleśniku rozsmaruj przestudzony farsz i zwiń jak gołąbki.

Naleśniki z pieczarkami w sosie borowikowym - Krok 4

Krok 5

Do garnka wlej wodę i dodaj Sos borowikowy Knorr, zagotuj. Naleśniki podawaj odgrzane na suchej patelni i polane sosem.

Naleśniki z pieczarkami w sosie borowikowym - Krok 5
3

Opinie o przepisie

  • Mirosława Wawrzyniak

    Mirosława Wawrzyniak , 17.12.2022

    TAK. Moim sekretnym dodatkiem do nadzienia zwykle jest serek topiony - sprawdziłby się idealnie także tutaj. A zamiast odsmażać naleśniki na patelni, zapiekam je pod sosem w naczyniu żaroodpornym - albo małą porcję tylko dla mnie, albo większą - dla całej rodzinki. Smakują wtedy idealnie i nie trzeba odgrzewać oddzielnie sosu i naleśników. :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • emerycia emerycia

    emerycia emerycia , 10.12.2022

    TAK Do każdego naleśnika na nadzienie wkładam kawałek pleśniowego sera o smaku orzechowym, mają wspaniały smak.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wanda Macura

    Wanda Macura , 19.02.2019

    mniam, mniam Będę powtarzać te naleśniki często. Zrobiłam je z mąki żytniej. Farsz bardzo dobry.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Naleśniki z pieczarkami w sosie borowikowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Naleśniki z pieczarkami w sosie borowikowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Naleśniki z pieczarkami w sosie borowikowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Naleśniki z pieczarkami w sosie borowikowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Naleśniki z pieczarkami w sosie borowikowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Naleśniki z pieczarkami w sosie borowikowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Naleśniki z pieczarkami w sosie borowikowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Naleśniki z pieczarkami w sosie borowikowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Naleśniki z pieczarkami w sosie borowikowymNaleśniki z pieczarkami w sosie borowikowym

Za pomocą miksera połącz składniki na ciasto naleśnikowe tak, aby nie miało grudek. Naleśniki smaż na przetartej olejem patelni z obu stron na złocisty kolor.