Zapiekane naleśniki z kiełbasą chorizo i mozzarellą
łatwe
612 osób zapisało

Składniki
1 szklanka
1 szklanka
0.75 szklanki
2 sztuki
0.5 łyżeczki
0.5 łyżeczki
2 łyżki
4 łyżki
1 łyżka
1 sztuka
50 gramów
100 gramów
6 sztuk
1 sztuka
1 sztuka
7 łyżek
5 listki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mąkę, mleko, wodę, jaja, oregano, bazylię oraz olej i szczyptę soli połącz w misce i dokładnie wymieszaj tak, aby powstało jednolite ciasto. Na rozgrzanej patelni usmaż cienkie naleśniki.

Krok 2
Ketchup wymieszaj z koncentratem pomidorowym i posiekanym czosnkiem.

Krok 3
Kiełbasę, pomidory oraz cebulę pokrój w cienkie paseczki. Na patelni rozgrzej oliwę i przesmaż pokrojone składniki, dodaj kukurydzę, dodaj połowę sosu, wymieszaj i dopraw do smaku.

Krok 4
Mozzarellę zetrzyj na tarce o grubych oczkach – odłóż 2 łyżki na bok, a resztę wymieszaj z wystudzonym farszem.

Krok 5
Przygotowany farsz nakładaj na naleśniki, a następnie zwiń je w koperty jak tradycyjne krokiety.

Krok 6
Wierzch krokietów posmaruj odrobiną sosu, posyp serem i wstaw do nagrzanego do 180 st. C piekarnika na 8 minut. Po tym czasie naleśniki wyjmij na talerz, udekoruj listkami bazylii i podawaj.


Dobra rada:
Jeśli Twoja dieta nie pozwala na użycie mąki pszennej, użyj śmiało innego rodzaju mąki, np. gryczanej.
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Ketchup Hellmann's Pikantny
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDomowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zapiekane naleśniki z kiełbasą chorizo i mozzarellą
Z czego najbardziej słyną naleśniki? Prawdopodobnie z tego, że ich przygotowanie jest czasochłonne. Okazuje się, że ten mit jest wyjątkowo łatwy do obalenia! Naleśnikowy obiad dla 4 osób można przygotować w zaledwie 35 minut – mamy na to sprawdzony sposób! Co powiesz na zapiekane naleśniki z kiełbasą chorizo i mozzarellą?
Dla kogo?
Naleśniki z dżemem albo twarogiem to dla wielu smaki dzieciństwa. Najwyższa pora, by wprowadzić nową tradycję, bo wytrawne, zapiekane naleśniki mogą pochwalić się ogromną różnorodnością w każdym kęsie.
Na jaką okazję?
Składniki pochodzące z Hiszpanii i Włoch wprowadzą biesiadników w luźny, śródziemnomorski klimat. Pikantna kiełbasa chorizo rozgrzeje podniebienia w najmroźniejsze dni!
Czy wiesz, że?
Za czerwony kolor i intensywny smak kiełbasy chorizo odpowiada wędzona papryka o nazwie pimentón de la Vera.
Dla urozmaicenia:
Pokoloruj swoje naleśniki! Do ciasta dodaj koncentrat pomidorowy i szczyptę słodkiej papryki, by uzyskać czerwoną barwę. Żółtą otrzymasz dzięki curry i kurkumie, a zieloną za sprawą szpinaku.