Skrzydełka z grilla w glazurze z wędzoną śliwką przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Skrzydełka z grilla w glazurze z wędzoną śliwką

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

heart
59 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

6 osób wydrukowało

Pobierz pdf

42 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

20 sztuk

1 opakowanie

6 łyżek

6 sztuk

3 łyżki

1 łyżka

80 mililitrów

1 pęczek

5 łyżek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Skrzydełka umyj i osusz papierowym ręcznikiem, następnie odetnij ostrym nożem końcówki skrzydełek – lotki. Lotek nie wyrzucaj, wykorzystaj do rosołu.

Skrzydełka z grilla w glazurze z wędzoną śliwką - Krok 1

Krok 2

Do kielicha blendera włóż składniki marynaty: śliwki, ketchup, miód, sos sojowy, sok ananasowy oraz oliwę. Całość zmiksuj na gładko, następnie dodaj Przyprawę Knorr Smokey i wymieszaj.

Skrzydełka z grilla w glazurze z wędzoną śliwką - Krok 2

Krok 3

Osuszone skrzydełka przełóż do miski, wlej przygotowaną marynatę (odłóż 2-3 łyżki marynaty) i dokładnie wymieszaj. Odstaw w chłodne miejsce na 30 minut.

Skrzydełka z grilla w glazurze z wędzoną śliwką - Krok 3

Krok 4

Po tym czasie skrzydełka kładź na rozgrzanego grilla i piecz na średnim ogniu przez ok. 20-25 minut obracając co chwilę, uważając aby nie przypaliły się. Możesz użyć aluminiowych tacek. Przed samym podaniem posmaruj upieczone już skrzydełka pozostałą marynatą (użyj do tego pędzelka), posyp pokrojoną drobno kolendrą i podawaj.

Skrzydełka z grilla w glazurze z wędzoną śliwką - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Zamiast ketchup możesz użyć sosu BBQ, nadasz skrzydełkom jeszcze bardziej wędzonego aromatu.

1

Opinie o przepisie

  • Bibliograjka Miejska Biblioteka Publiczna

    Bibliograjka Miejska Biblioteka Publiczna , 15.07.2021

    Na pewno wypróbujemy. Sezon w pełni :)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Skrzydełka z grilla w glazurze z wędzoną śliwką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Skrzydełka z grilla w glazurze z wędzoną śliwką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Skrzydełka z grilla w glazurze z wędzoną śliwką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Skrzydełka z grilla w glazurze z wędzoną śliwką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Skrzydełka z grilla w glazurze z wędzoną śliwką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Skrzydełka z grilla w glazurze z wędzoną śliwką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Skrzydełka z grilla w glazurze z wędzoną śliwką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Skrzydełka z grilla w glazurze z wędzoną śliwką - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Skrzydełka z grilla w glazurze z wędzoną śliwkąSkrzydełka z grilla w glazurze z wędzoną śliwką

Sezon grillowy może trwać cały rok! Nasze skrzydełka z grilla w glazurze z wędzoną śliwką możesz zrobić zarówno podczas przyjęcia na zewnątrz, jak i w domu – wykorzystując patelnię lub grill elektryczny. Przygotowanie dania jest niezwykle proste, a ciekawy aromat śliwki wędzonej dodaje skrzydełkom wyrazistości i znacznie zbliża je do smaków, jakie znacie z typowej kuchni amerykańskiej.

Dla kogo?

Skrzydełka z grilla z wędzoną śliwką to doskonała propozycja dla każdego miłośnika dań grillowanych, o zdecydowanym smaku.

Na jaką okazję?

Przepis na skrzydełka z grilla wykorzystajcie przede wszystkim podczas przyjęcia. Jest również doskonałym urozmaiceniem codziennego menu obiadowego.

Czy wiesz, że?

Autorami pierwszego przepisu na ketchup byli Chińczycy, którzy wykorzystywali go przede wszystkim do ryb. W Europie sos ten pojawił się dopiero pod koniec XVII wieku.

Dla urozmaicenia:

Jeśli lubicie wędzony smak dań, zamiast ketchupu możecie użyć sosu BBQ.