Ostre paluszki z kurczaka w stylu cajun
łatwe
50 osób zapisało

Składniki
800 gramów
1 opakowanie
200 gramów
3 sztuki
100 gramów
1 łyżeczka
100 gramów
100 gramów
3 łyżki
1 sztuka
1 łyżka
100 mililitrów
1 pęczek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W wysokim, wąskim garnku zagotuj 2 litry wody. W drugim garnku lub na patelni rozgrzej olej do smażenia.

Krok 2
Przyprawę Cajun Knorr wymieszaj z sosem Worcester oraz 3 łyżkami oleju. W powstałej marynacie zanurz polędwiczki z piersi kurczaka i pozostaw je w marynacie na co najmniej 12 godzin.

Krok 3
Bułkę wymieszaj z mąką, tymiankiem i płatkami chili. Roztrzep jajka.

Krok 4
Kawałki kurczaka namocz w jajku, a następnie w mieszance z bułki i mąki. Czynność powtórz co najmniej dwa razy. Dobrze, jeśli panierka nie będzie równomiernie nałożona.

Krok 5
Kawałki kurczaka nadziewaj na patyki od szaszłyków, następnie zanurz je w gotującej się wodzie na 30 sekund, po czym smaż na rozgrzanym oleju, aż będą rumiane i chrupiące (ok. 2–3 minuty). Gotowe paluszki odkładaj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.

Krok 6
Połącz posiekany koperek, musztardę i miód. Usmażone paluszki z kurczaka podawaj z sosem miodowo-musztardowym z koperkiem.


Dobra rada:
Usmażony w ten sposób kurczak smakuje idealnie także z sosem BBQ.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Ostre paluszki z kurczaka w stylu cajun
Kurczak to prawdopodobnie jedno z częściej wybieranych mięs. Lubiany ze względu na prostotę przygotowania i delikatny smak. Wydawać by się mogło, że dania z jego udziałem już niczym nas nie zaskoczą. Nic bardziej mylnego! Czas na nową odsłonę! Soczyste mięso, chrupiąca panierka, a to wszystko w towarzystwie chili i sosu miodowo-musztardowego. Zaserwuj w swoim domu ostre paluszki z kurczaka w stylu cajun i poczuj klimat orientu!
Dla kogo?
Dla miłośników wyrazistych, nieco pikantnych smaków.
Na jaką okazję?
Przepis na ostre paluszki z kurczaka w stylu cajun to ciekawe urozmaicenie dla typowych potraw z kurczaka. To dobra opcja na obiad.
Czy wiesz, że?
Kuchnia cajun pochodzi od ludności Cajun, która zamieszkuje rozległe i niedostępne obszary centralnej Luizjany w USA.
Dla urozmaicenia:
Usmażony w ten sposób kurczak smakuje równie dobrze z sosem BBQ.