
Składniki
2.5 szklanki
null
2
1.5 szklanki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ryż zalać wodą, pozostawić na noc.
Krok 2
Odcedzić i opłukać, Górną część garnka do gotowania na parze wyłożyć gazą, wsypać do niej ryż, ustawić nad gotującą się wodą, przykryć i gotować około 30 minut.
Krok 3
Odstawić z ognia, ostudzić. Cukier rozpuścić na małym ogniu z wodą, Gotować około 5 minut.
Krok 4
Ryż podzielić na 2 części, do jednej dodać różowy a do drugiej zielony barwnik. Uformować małe kulki.
Krok 5
Przy pomocy dwóch widelców moczyć kulki w syropie i ułożyć na półmisku Skropić wodą różaną.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcej