Wołowina z orzechami nerkowca przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Wołowina z orzechami nerkowca

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

1

heart
2 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

6 osób wydrukowało

Pobierz pdf

10 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 łyżeczka

1 łyżka

2 łyżki

null

1 łyżeczka

1 sztuka

1 łyżka

500 gramów

1 łyżeczka

1 sztuka

1 sztuka

4 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso pokrój w paski. Ziarno sezamowe usmaż na patelni na złotobrązowy kolor.

Krok 2

Czosnek, imbir i chili posiekaj. Rozgnieć z ziarnami sezamu. Dodaj sos sojowy i pastę curry, wymieszaj.

Krok 3

Gotową marynatę nałóż na kawałki mięsa i dobrze wymieszaj, aby było równomiernie pokryte marynatą i wstaw na 3 godziny do lodówki.

Krok 4

Na patelnię posmarowaną olejem roślinnym wyłóż wołowinę i smaż na brązowy kolor, często obracając na drugą stronę.

Krok 5

Zdejmij z patelni i ułóż w stosik na talerzu.

Krok 6

Olej sezamowy podgrzej na małej patelni i smaż na nim orzechy nerkowca na złoty kolor.

Krok 7

Cebulkę pokrój w grube plastry, dodaj do orzechów. Smaż przez minutę i posyp wołowinę.

pasibrzuch

Dobra rada:

Czy zastanawiałeś się, czemu sezam jest tak często obecny w przepisach mięsnych? Wydobywa on z mięsa niepowtarzalny smak – przekonaj się o tym sam!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wołowina z orzechami nerkowca - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wołowina z orzechami nerkowca - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wołowina z orzechami nerkowca - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wołowina z orzechami nerkowca - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wołowina z orzechami nerkowca - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wołowina z orzechami nerkowca - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wołowina z orzechami nerkowca - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Wołowina z orzechami nerkowca - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej