Kurczak kentucky - przepis na udka, fried chicken | Przepisy.pl pixel

Udka na sposób Kentucky (Kentucky fried chicken)

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

62

heart
863 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

630 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2149 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

3 łyżki

1 łyżka

2 łyżki

1 łyżka

1 łyżka

1 łyżka

1 łyżka

1 łyżka

1 litr

2 sztuki

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pałki z kurczaka umyj, mięso włóż do garnka, zalej szklanką wody i ugotuj do miękkości, kontrolując cały czas poziom wody w garnku.

Krok 2

Jaja roztrzep w misce.

Krok 3

Olej przelej do garnka lub dobrze rozgrzanej frytkownicy.

Krok 4

Pozostałe składniki wymieszaj ze sobą. Gorące jeszcze udka wrzuć do misy z przyprawami, a następnie przełóż do roztrzepanych jaj i ponownie obtocz w przyprawach.

Krok 5

Udka smaż w głębokim tłuszczu, aż będą złociste i chrupiące. Gotowe kawałki mięsa przełóż na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

przepisy.pl

Dobra rada:

Panierując udka zwróć uwagę, aby ich powierzchnia nie była równa - im więcej nierówności, tym udka po usmażeniu będą bardziej chrupiące. 

3

Opinie o przepisie

  • Mika

    Mika , 10.07.2022

    "Pałki z kurczaka umyj, odetnij z nich kość, mięso włóż do garnka, zalej szklanką wody i uparuj do miękkości" odetnij kość? Gdzie ją odciąć? A uparuj? Co to takiego? I jak się to robi w garnku z wodą?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Torpedo Wizard

    Torpedo Wizard , 07.10.2018

    Smacznie wyglądają

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Udka na sposób Kentucky (Kentucky fried chicken) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Udka na sposób Kentucky (Kentucky fried chicken) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Udka na sposób Kentucky (Kentucky fried chicken) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Udka na sposób Kentucky (Kentucky fried chicken) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Udka na sposób Kentucky (Kentucky fried chicken) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Udka na sposób Kentucky (Kentucky fried chicken) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Udka na sposób Kentucky (Kentucky fried chicken) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Udka na sposób Kentucky (Kentucky fried chicken) - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Udka na sposób Kentucky (Kentucky fried chicken)Udka na sposób Kentucky (Kentucky fried chicken)

Jeśli lubicie kuchnię amerykańską, zapewne nieraz testowaliście chrupiące kurczaki. Kurczak Kentucky to idealny pomysł na pyszny obiad, pachnący kminem rzymskim, oregano i tymiankiem. Panierka, dzięki ostrej papryce, ma wyrazisty smak, który przypadnie do gustu miłośnikom smażonych w głębokim tłuszczu kurczaków. Kentucky fried chicken to przepis niezwykle prosty. W kilka chwil możesz przenieść amerykańskie potrawy wprost do swojej kuchni.

Dla kogo?

Udka na sposób Kentucky fried chicken to idealna propozycja dla miłośników chrupiących, aromatycznych kurczaków. Jest doskonałym daniem dla osób poszukujących urozmaicenia codziennego menu lub stworzenia pysznej i oryginalnej przekąski imprezowej.

Na jaką okazję?

Kurczak Kentucky KFC sprawdzi się zarówno jako danie obiadowe, kolacja, jak i jako nowoczesne podejście do menu imprezowego.

Czy wiesz, że?

Kmin rzymski inaczej nazywany jest kuminem. Jest przyprawą powszechnie stosowaną w kuchniach azjatyckiej, afrykańskiej oraz indyjskiej. Cechuje się wyjątkowym aromatem, nadającym potrawom wyrazistego smaku. Dziś występuje jedynie w uprawach.

Dla urozmaicenia:

Przygotowując udka na sposób Kentucky fried chicken, przepis możesz wzbogacić o ulubione sosy, w których można moczyć usmażonego kurczaka. Danie idealnie komponuje się również z frytkami.