Kurczak Gumbo z Luizjany przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kurczak Gumbo z Luizjany

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

22

heart
258 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

159 osób wydrukowało

Pobierz pdf

392 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

500 gramów

80 gramów

130 gramów

100 gramów

5 gramów

20 gramów

400 gramów

100 gramów

500 mililitrów

1 łyżka

opcjonalnie:

0.5 pęczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Udka z kurczaka pokrój w dużą kostkę i zamarynuj w Przyprawie do kurczaka Knorr.

Krok 2

Rozgrzej olej na dużej patelni i podsmaż mięso na średnim ogniu, aż będzie rumiane. Przełóż z patelni na talerz.

Krok 3

Cebulę, paprykę, seler i cukinię pokrój w kostkę i podsmaż na tej samej patelni co mięso.

Krok 4

Dodaj posiekany czosnek oraz przyprawy. Smaż jeszcze jedną minutę.

Krok 5

Dodaj pomidory z puszki oraz bulion. Całość gotuj 5 minut.

Krok 6

Dodaj ponownie mięso i całość duś ok. 10 minut. Podawaj posypane posiekaną natką pietruszki.

przepisy.pl

Dobra rada:

 Natkę pietruszki możesz zastąpić natką kolendry. Kurczak w stylu Gumbo doskonale smakuje z ryżem.

3

Opinie o przepisie

  • Aleksandra Rozynska

    Aleksandra Rozynska , 28.02.2021

    Tylko nie wiem czym można zastąpić cukinię ponieważ bardzo jej nie lubię

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Aleksandra Rozynska

    Aleksandra Rozynska , 28.02.2021

    Tak potrawa bardzo wszystkim domownikom smakowała

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bartosz Dudek

    Bartosz Dudek , 12.06.2018

    Świetne, aczkolwiek polecam użycie okry zamiast cukinii tak jak się to robi w oryginale ;) nie jest ciężko dostać, aczkolwiek trzeba poszukać ;)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak Gumbo z Luizjany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak Gumbo z Luizjany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak Gumbo z Luizjany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak Gumbo z Luizjany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak Gumbo z Luizjany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak Gumbo z Luizjany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak Gumbo z Luizjany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kurczak Gumbo z Luizjany - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kurczak Gumbo z LuizjanyKurczak Gumbo z Luizjany

Z czym kojarzy się kuchnia amerykańska? Większość z nas odpowie: burger, frytki, stek. Pora to zmienić! Czas przyjrzeć się kuchni lokalnej! Dziś pod lupę weźmiemy potrawę pochodzącą z południowego stanu USA – Luizjany. Wzmiankę o niej możemy znaleźć chociażby w jednym z odcinków serialu „Hart of Dixie”. Fanfary! Powitaj kurczaka „Gumbo” z Luizjany!

Dla kogo? Dla wszystkich lubiących nowe smaki i inspiracje z rożnych zakątków świata. Dla wielbiących kuchnię zza Oceanu, dla których kurczak „Gumbo” będzie prawdziwym kulinarnym odkryciem.

Na jaką okazję? Kurczak „Gumbo” z Luizjany przypomina gulasz, dlatego jest to świetna propozycja na, rozgrzewający obiad.

Dla urozmaicenia: Gotowe danie najlepiej podawać z ryżem. By podkreślić jego smak, całość posyp natką pietruszki. Można zastąpić ją również posiekaną kolendrą. Wybór należy do Ciebie!

Czy wiesz, że? Potrawa łączy w sobie wpływy kulinarne wielu kultur: hiszpańskiej, francuskiej, zachodnioafrykańskiej czy niemieckiej. Po raz pierwszy o „Gumbo” napisano w 1802 roku. Na popularności danie zyskało natomiast w latach 70. XX wieku. Było to ściśle związane z pojawieniem się tej potrawy w menu mieszkańców Stanów Zjednoczonych.