Kurczak z warzywami w cieście francuskim à la Wellington
łatwe
762 osoby zapisały

Składniki
400 gramów
1 opakowanie
4 sztuki
400 gramów
3 sztuki
1 sztuka
3 sztuki
1 sztuka
100 gramów
1 sztuka
2 sztuki
1 łyżka
3 łyżki
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pomidory zetrzyj na tarce na drobnych oczkach, po usunięciu skórki. Cebulę pokrój w kostkę, czosnek posiekaj, cukinię i mozzarellę pokrój w grubą kostkę 2 x 2 cm. Podobnie pokrój mięso z udek. Rozmieszaj w misce jajko.

Krok 2
Na dwóch łyżkach oliwy obsmaż mięso z kurczaka, przełóż na bok. Na kolejnej porcji oliwy podsmaż cebulę, czosnek, szpinak. Warzywa dopraw do smaku szczyptą pieprzu Knorr. Warzywa przełóż na bok.

Krok 3
Na tę samą patelnię wlej starte pomidory wraz z cukinią, dodaj Fix i dokładnie wymieszaj. Do powstałego sosu na powrót dodaj warzywa i znów dokładnie wymieszaj. Całość zagotuj i odstaw do wystygnięcia.

Krok 4
Na desce oprószonej mąką pszenną rozwałkuj płat ciasta francuskiego o wymiarach 15 x 15 cm. Na jego środek nałóż właściwą porcję warzyw w sosie, a na sos nałóż porcję kurczaka oraz sera mozzarella. Rogi ciasta zawiń, łącząc je ze sobą u góry, formując rodzaj sakwy.

Krok 5
Potrawę z wierzchu posmaruj jajkiem i posyp czarnuszką. Umieść na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem. Piecz w temperaturze 200 ⁰C przez ok. 15 minut.


Dobra rada:
Mięso z kurczaka możesz zastąpić na przykład rostbefem wołowym.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Naturalnie Smaczne Klopsiki w sosie pomidorowym Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDomowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kurczak z warzywami w cieście francuskim à la Wellington
Tyle dobroci naraz! Kurczak z warzywami w cieście francuskim a’la Wellington udowodni ci, że jedzenie to jedna z największych przyjemności w życiu. Będzie aromatycznie, soczyście, pysznie i stylowo!
Dla kogo? Dla lubiących w kuchni to, co nowe, nietypowe i zaskakujące. Kurczak z warzywami w cieście francuskim to połączenie nowoczesne, które potrafi przełamać kulinarną rutynę.
Na jaką okazję? Niedzielny obiad, którym chcesz zaskoczyć teściową czy świętowanie w gronie przyjaciół – kurczak a’la Wellington podoła wszelkim wyzwaniom. Wybór należy do ciebie!
Dla urozmaicenia: Jeśli danie ma być jeszcze bardziej wyrafinowane, użyj wołowego rostbefu. Teraz będzie światowo!
Czy wiesz, że? Beef Wellington to gwiazda światowej gastronomii. Oznacza polędwicę wołową zapiekaną w cieście francuskim.
Chcesz komuś zaimponować? Masz coś do udowodnienia? Kurczak z warzywami w cieście francuskim a’la Wellington będzie twoim sprzymierzeńcem.