Duszony kurczak z groszkiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Duszony kurczak z groszkiem

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

11

heart
557 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

146 osób wydrukowało

Pobierz pdf

241 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 sztuki

1 opakowanie

1 szczypta

300 gramów

1 szklanka

1 sztuka

3 łyżki

1 szklanka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki pokrój w kostkę o boku 1 cm i ugotuj w wodzie, aż lekko zmiękną.

Duszony kurczak z groszkiem  - Krok 1

Krok 2

Mięso oraz cebulę pokrój podobnie do ziemniaków i smaż na dobrze rozgrzanej szerokiej patelni.

Duszony kurczak z groszkiem  - Krok 2

Krok 3

Gdy mięso zmięknie, wlej szklankę wody oraz śmietanę.

Duszony kurczak z groszkiem  - Krok 3

Krok 4

Odcedź ziemniaki i dodaj do mięsa. Całość duś, aż składniki zmiękną.

Duszony kurczak z groszkiem  - Krok 4

Krok 5

Teraz wsyp groszek i dodaj zawartość opakowania Knorr Naturalnie smaczne do kurczaka w sosie śmietanowo-ziołowym.

Duszony kurczak z groszkiem  - Krok 5

Krok 6

Całość dokładnie wymieszaj i duś, aż potrawa lekko zgęstnieje. Jeśli chcesz uzyskać bardziej wyraźny smak, dodaj szczyptę uniwersalnej przyprawy Knorr. Danie możesz również podawać z ryżem zamiast ziemniaków.

Duszony kurczak z groszkiem  - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Duszony kurczak z groszkiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Duszony kurczak z groszkiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Duszony kurczak z groszkiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Duszony kurczak z groszkiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Duszony kurczak z groszkiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Duszony kurczak z groszkiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Duszony kurczak z groszkiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Duszony kurczak z groszkiem  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Duszony kurczak z groszkiem Duszony kurczak z groszkiem

Smażony, pieczony, a może – tym razem – duszony? Z dodatkiem zielonego groszku, ziemniaków i czosnkowo-ziołowego sosu zwyczajny kurczak nabierze nadzwyczajnego smaku. Duszenie mięsa to nieskomplikowany proces, który składa się z dwóch etapów. Najpierw mięso podsmażane jest na dobrze rozgrzanej patelni przez dwie, trzy minuty. Potem należy zalać je małą ilością wody, przykryć, a następnie gotować na małym ogniu. Gdy zmięknie, czas na dodatki – w tym przypadku zielony groszek i aromatyczny, kremowy sos, który podlać można w trakcie duszenia odrobiną białego, wytrawnego wina. Przygotowany w ten sposób kurczak jest miękki i dosłownie rozpływa się w ustach... Jeśli chcesz, by gotowe danie pięknie prezentowało się na talerzu, posyp je posiekaną natką pietruszki i przyprósz żółtym serem, startym na tarce o grubych oczkach.