Befsztyk tatarski przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Befsztyk tatarski

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

7

heart
30 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

35 osób wydrukowało

Pobierz pdf

125 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.5 kilograma

3 łyżki

1 sztuka

1 sztuka

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wołowinę zmielić w maszynce.

Befsztyk tatarski - Krok 1

Krok 2

Dodać żółtko i doprawić pieprzem i łyżeczką Delikatu w płynie.

Befsztyk tatarski - Krok 2

Krok 3

Formować okrągłe befsztyki i nakładać na wierzchu drobno posiekaną cebulkę, potem ułożyć na półmisku, dekorując sardelami i kaparami.

Befsztyk tatarski - Krok 3
1

Opinie o przepisie

  • daniel ostrowski

    daniel ostrowski , 30.05.2018

    Halo,zapomnieliscie o ogórkach kiszonych :)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Befsztyk tatarski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Befsztyk tatarski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Befsztyk tatarski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Befsztyk tatarski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Befsztyk tatarski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Befsztyk tatarski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Befsztyk tatarski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Befsztyk tatarski - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Czulent wołowy
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Befsztyk tatarskiBefsztyk tatarski

Popularny tatar to potrawa, którą szczególnie cenią sobie miłośnicy wołowiny. Podawane na surowo mięso serwuje się z żółtkiem, cebulą, sardelami i kaparami. Często dołącza się do niego również pokrojone w drobną kostkę ogórki konserwowe lub kiszone oraz marynowane pieczarki. Befsztyk tatarski powinien być przyrządzany z chudej, miękkiej polędwicy. Warto podać do niego także pieczywo, np. bagietkę lub chleb razowy. To danie sprawdzi się zwłaszcza jako przystawka podczas przyjęcia. Podawaj wówczas uformowane befsztyki z żółtkiem na wierzchu, z dodatkami ułożonymi z boku, i ozdób całość świeżymi ziołami (natką pietruszki lub bazylią). Mięso możesz też wymieszać z warzywami i nałożyć do wąskich, małych literatek lub kieliszków albo serwować na grzankach. Ozdób je wtedy szczypiorkiem lub świeżym koperkiem. Podawany na przyrumienionym w piekarniku chlebie befsztyk wołowy będzie stanowił też smaczną kolację w wersji pikantnej. Jeśli jesteś fanem mięsnych przekąsek o wyrazistym smaku, wypróbuj ten przepis.