Kalafior na parze – gotowany: przepis włoski | Przepisy.pl pixel

Gotowany na parze kalafior w stylu włoskim

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

4

heart
52 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

82 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

174 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

2 łyżki

80 mililitrów

100 gramów

1 pęczek

1 sztuka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kalafior umyj, wytnij głąb, pozbądź się większych i brzydkich liści. Te mniejsze i jasne listki pozostaw.

Gotowany na parze kalafior w stylu włoskim - Krok 1

Krok 2

Tak przygotowanego kalafiora podziel na mniejsze kawałki i ułóż w naczyniu do gotowania na parze. Umieść nad wrzącą i lekko osoloną wodą i gotuj pod przykryciem przez ok. 10-15 minut.

Gotowany na parze kalafior w stylu włoskim - Krok 2

Krok 3

Orzechy laskowe upraż na suchej patelni, aby były bardziej chrupiące. Odstaw do ostudzenia i pokrusz.

Gotowany na parze kalafior w stylu włoskim - Krok 3

Krok 4

Z natki pietruszki oberwij listki, czosnek przeciśnij przez praskę, a z cytryny wyciśnij sok.

Gotowany na parze kalafior w stylu włoskim - Krok 4

Krok 5

Przygotuj sos - w misce wymieszaj oliwę z cytryną, czosnkiem, orzechami, przyprawą Knorr i listkami pietruszki. Miękkiego kalafiora przełóż na talerz lub do miseczki i polej od razu przygotowanym sosem. Podawaj jako samodzielne danie lub jako dodatek do mięs i ryb.

Gotowany na parze kalafior w stylu włoskim - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gotowany na parze kalafior w stylu włoskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gotowany na parze kalafior w stylu włoskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gotowany na parze kalafior w stylu włoskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gotowany na parze kalafior w stylu włoskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gotowany na parze kalafior w stylu włoskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gotowany na parze kalafior w stylu włoskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gotowany na parze kalafior w stylu włoskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Gotowany na parze kalafior w stylu włoskim - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Gotowany na parze kalafior w stylu włoskimGotowany na parze kalafior w stylu włoskim

Przepis na kalafior na parze z włoską nutą z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom oryginalnych dodatków do dań. Doskonale komponuje się z mięsem oraz rybami. Może być także serwowany jako samodzielna potrawa, którą przygotujecie w pół godziny. To doskonała propozycja na nowoczesny, śródziemnomorski obiad. Jeśli dotychczas przygotowywany kalafior nie smakuje jak dawniej, wykorzystajcie nasz przepis, aby urozmaicić codzienne menu. Będzie aromatycznie i pysznie!

Dla kogo?

Dla osób poszukujących kulinarnych inspiracji na warzywne dodatki do dań. Przepis na kalafior gotowany na parze polubią także wegetarianie chcący unowocześnić swoje codzienne menu obiadowe.

Na jaką okazję?

Na obiad. Kalafior na parze może być serwowany jako samodzielne danie, a także jako dodatek do innych potraw.

Czy wiesz, że?

Gotowanie kalafiora nie powinno trwać zbyt długo. Po jego włożeniu do gorącej wody wystarczy kilkanaście minut, aby kalafior był gotowy do podania. Gotowanie dłużej niż pół godziny zmniejsza właściwości smakowe i odżywcze rośliny.

Dla urozmaicenia:

Kalafior na parze jest idealnym dodatkiem do mięsnych i rybnych dań.