Sznycel po izraelsku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sznycel po izraelsku

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

11

heart
159 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

58 osób wydrukowało

Pobierz pdf

360 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

4 sztuki

300 gramów

1 opakowanie

1 łyżka

2 łyżki

1 łyżeczka

2 sztuki

1 sztuka

100 mililitrów

2 łyżki

50 gramów

2 sztuki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Posiekaj cebulę i natkę pietruszki. Czerstwy chleb pokrój na małe kawałki, wymieszaj z bułką tartą i z przyprawą Za'atar Knorr. Dodaj cebulę oraz część czosnku. Jajka roztrzep. Mąkę wymieszaj z pieprzem, ostrą i słodką papryką, solą, kminem rzymskim oraz czosnkiem.

Sznycel po izraelsku - Krok 1

Krok 2

Piersi kurczaka pokrój pod skosem na małe, cienkie płaty i rozbij je tłuczkiem. Kawałki piersi obtocz najpierw w mące z przyprawami, a następnie w jajku i bułce tartej. Panierkę mocno dociśnij do mięsa. Obsmaż z obu stron na złoty kolor na rozgrzanym oleju. Gotowe kotleciki ułóż na papierowym ręczniku, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.

Sznycel po izraelsku - Krok 2

Krok 3

Kostkę rosołową Knorr rozpuść w ok. 400 ml wrzącej wody. Zalej bulionem kaszę kuskus, przykryj naczynie z kaszą i odstaw na kilka minut, aby kasza wchłonęła płyn. Do miękkiej kaszy dodaj oliwę z oliwek i posiekaną natkę pietruszki. Gotowe kotleciki podawaj z kaszą kuskus oraz dużą ilością sałaty

Sznycel po izraelsku - Krok 3
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Kotleciki smaż na średnio rozgrzanym tłuszczu, tak aby nie przypalić kawałków chleba ani cebuli.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sznycel po izraelsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sznycel po izraelsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sznycel po izraelsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sznycel po izraelsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sznycel po izraelsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sznycel po izraelsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sznycel po izraelsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sznycel po izraelsku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sznycel po izraelskuSznycel po izraelsku

Gdy myślimy o sznyclu, pierwsze skojarzenia, jakie przychodzą do naszej głowy, to sznycel austriacki, który jednak bardziej przypomina kotleta schabowego niż znane nam mielone. W polskiej kuchni do przygotowywania sznycli używa się zazwyczaj mięsa wieprzowego bądź wieprzowo-drobiowego z dodatkiem natki pietruszki, jajka, cebuli i przypraw. Ten przepis to klasyka sama w sobie. A co gdyby podaną recepturę nieco zmienić i zainspirować się innymi kuchniami świata? Czas na kulinarną podróż do Izraela. W tym celu sięgnij po przepis na sznycla po izraelsku!

Dla kogo?

Dla miłośników dań inspirowanych przepisami z najodleglejszych zakątków świata.

Na jaką okazję?

Sznycel po izraelsku to sposób na szybki i smaczny obiad! Kurczak, przyprawy oraz kasza to produkty, które ma się zawsze pod ręką.

Czy wiesz, że?

Kuchnia izraelska znana jest na całym świecie jako koszerna. Obowiązują w niej zatem pewne reguły. Do najbardziej znanych potraw z tego regionu należą: szakszuka, hummus, falafel czy malabi. Same pyszności!

Dla urozmaicenia:

Kotleciki smaż na średnio rozgrzanym tłuszczu, tak aby nie przypalić kawałków chleba ani cebuli.