Wegańskie taco z chili przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Wegańskie taco z chili

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
58 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

11 osób wydrukowało

Pobierz pdf

18 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

8 sztuk

400 gramów

2 sztuki

400 gramów

400 gramów

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 sztuka

0.5 pęczka

2 łyżki

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wyciśnij sok z limonki. Cebulkę pokrój w krążki i zamarynuj w soku z limonki. Odstaw na bok. Jalapeno pokrój na mniejsze kawałki.

Krok 2

Papryki oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż paprykę. Dodaj przeciśnięty czosnek, wędzoną paprykę oraz kmin.

Krok 3

Po chwili smażenia dodaj pomidory i jalapeno. Gotuj powoli ok 5 minut.

Krok 4

Fasolę opłucz na durszlaku i dodaj do sosu. Dodaj również roślinne mięso mielone i duś powoli sos kolejne 5 minut. Dopraw solą oraz pieprzem.

Krok 5

Kolby kukurydzy oczyść i grilluj na patelni grillowej przez 5 minut na każdej stronie. Następnie dużym nożem zetnij zgrillowane nasiona z kolby. Kukurydzę dodaj do sosu pomidorowego i gotuj aż składniki będą miękkie i sos zgęstnieje.

Krok 6

Podgrzej muszelki taco zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Nałóż sos na muszelki i podawaj z listkami świeżej kolendry oraz marynowaną cebulką.

przepisy.pl

Dobra rada:

Jalapeno możesz użyć świeże lub marynowane. Jeśli w danej chwili nie ma sezonu na świeżą kukurydzę zastąp ją tą z puszki. Taco możesz również podawać z ryżem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wegańskie taco z chili - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wegańskie taco z chili - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wegańskie taco z chili - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wegańskie taco z chili - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wegańskie taco z chili - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wegańskie taco z chili - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wegańskie taco z chili - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Wegańskie taco z chili - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Wegańskie taco z chiliWegańskie taco z chili

Ostrość oraz bardzo wyrazisty smak to cechy, które najlepiej prezentują dania kuchni meksykańskiej. Do prawdziwego kanonu klasycznych potraw można z pewnością zaliczyć taco, czyli połączenie przekąski z daniem głównym. Jeśli szukacie inspiracji na pyszny i oryginalny posiłek – wykorzystajcie nasz przepis na wegańskie taco z chili, w którym znajdziecie głównie roślinne składniki. Jesteśmy pewni, że danie to wejdzie na stałe do waszego codziennego menu.

Dla kogo?

Taco z chilli bez mięsa to propozycja dla każdego, ale przede wszystkim dla entuzjastów kuchni pikantnej i dań o bogatym smaku i aromacie.

Na jaką okazję?

Taco wegańskie doskonale sprawdzi się podczas rodzinnych obiadów i kolacji, ale także jako urozmaicenie menu imprezowego czy świątecznego.

Czy wiesz, że?

Klasyczne tacos z chilli spotkacie w wielu restauracjach meksykańskich, gdzie podawane jest jako przystawka. Danie to często mylone jest z burrito, które przygotowuje się bardzo podobnie.

Dla urozmaicenia:

Do przygotowania wegańskiego taco z chilii możesz wykorzystać papryczkę jalapeno zarówno w wersji świeżej, jak i marynowanej. Danie doskonale smakuje także z ryżem.