Meksykańskie taco w wersji wegańskiej przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Meksykańskie taco w wersji wegańskiej

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
30 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

5 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

6 sztuk

200 gramów

1 sztuka

1 sztuka

150 gramów

125 gramów

0.5 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

3 łyżki

0.5 łyżeczki

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Obierz i posiekaj cebulę oraz czosnek. Przekrój awokado na pół, wyjmij pestkę i wybierz miąższ łyżką. Pokrój awokado na kawałki. Odcedź kukurydzę. Limonkę pokrój na ćwiartki.

Krok 2

Pomidorki umyj i pokrój na ćwiartki. Skrop oliwą i dopraw solą oraz świeżo mielonym pieprzem.

Krok 3

Rozgrzej oliwę na patelni i usmaż cebulę z czosnkiem. Dodaj kukurydzę oraz roślinne mięso mielone. Posyp przyprawami, dodaj 2 łyżki wody i smaż kilka minut.

Krok 4

Sałatkę lodową drobno poszatkuj i nałóż na dno taco. Na wierzch połóż gotowy farsz z roślinnym mięsem.

Krok 5

Taco udekoruj awokado i listkami kolendry. Podawaj z pomidorkami i ćwiartkami limonki.

przepisy.pl

Dobra rada:

Do meksykańskiego taco świetnie pasuje wegańska alternatywa sera.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Meksykańskie taco w wersji wegańskiej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Meksykańskie taco w wersji wegańskiej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Meksykańskie taco w wersji wegańskiej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Meksykańskie taco w wersji wegańskiej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Meksykańskie taco w wersji wegańskiej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Meksykańskie taco w wersji wegańskiej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Meksykańskie taco w wersji wegańskiej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Meksykańskie taco w wersji wegańskiej - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Meksykańskie taco w wersji wegańskiejMeksykańskie taco w wersji wegańskiej

Mimo że kuchnia meksykańska kojarzy się przede wszystkim z daniami mięsnymi, można je bez trudu wykonać także w wersji roślinnej, nie tracąc oryginalnego smaku czy aromatu. Nie wierzycie? Spróbujcie meksykańskiego taco w wersji wegańskiej, którego podstawą są jedynie warzywa i owoce. Co więcej, tę nietuzinkową przekąskę wykonacie w kilkanaście minut, dzięki czemu jest idealną propozycją na szybkie i pyszne danie na każdą okazję.

Dla kogo?

Dla każdego, ale przede wszystkim dla wielbicieli meksykańskich smaków. Taco bez mięsa przypadnie do gustu także tym z was, którzy nie mają czasu na codzienne gotowanie i mozolne przygotowywanie dań.

Na jaką okazję?

Trudno wyobrazić sobie domową imprezę bez przekąski, dlatego też meksykańskie taco wege polecamy szczególnie na tę okazję. Nie zapominajcie o przepisie również podczas planowania weekendowych wieczorów filmowych.

Czy wiesz, że?

Naukowcy dowiedli, że awokado było wykorzystywane w kuchni już 7 tysięcy lat przed naszą erą.

Dla urozmaicenia:

Miłośnicy pikantnych potraw mogą wzbogacić wegańskie taco meksykańskie o dodatkową porcję papryczki chili lub kilka plasterków papryczki jalapeno w wersji świeżej, lub marynowanej.