Ryż z fasolą w sosie pomidorowym – z puszki | Przepisy.pl pixel

Ryż z fasolą

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

3

heart
11 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

14 osób wydrukowało

Pobierz pdf

62 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

200 gramów

1 opakowanie

1 puszka

100 gramów

1 pęczek

2 sztuki

1 sztuka

100 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W garnku z osoloną wodą ugotuj ryż zgodnie z zaleceniami na opakowaniu. W międzyczasie sparz pomidory gorącą wodą, obierz ze skórki i pokrój w średniej wielkości kostkę. Na tarce o grubych oczkach zetrzyj ser. Umyj, wysusz i posiekaj dość drobno pęczek kolendry.

Ryż z fasolą - Krok 1

Krok 2

Naczynie żaroodporne wyłóż pergaminem i rozgrzej piekarnik do 200 st. C. Fix Knorr dokładnie wymieszaj ze 100 ml śmietany.

Ryż z fasolą - Krok 2

Krok 3

Gotowy Fix przełóż do miski i połącz z ryżem, fasolą, pomidorami oraz posiekaną kolendrą.

Ryż z fasolą - Krok 3

Krok 4

Wszystkie składniki równomiernie rozmieść w naczyniu, a całość posyp po wierzchu startym serem.

Ryż z fasolą - Krok 4

Krok 5

Naczynie włóż do nagrzanego piekarnika i piecz, aż ser się rozpuści i zacznie nabierać rumianego odcienia (około 30 minut). Gotowy ryż z fasolą podawaj na gorąco z kawałkami limonki.

Ryż z fasolą - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Przy gotowaniu ryżu dodaj otartą skórkę z limonki, a jeśli lubisz ostre smaki pod ser ułóż kawałki marynowanego Jalapeno.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ryż z fasolą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ryż z fasolą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ryż z fasolą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ryż z fasolą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ryż z fasolą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ryż z fasolą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ryż z fasolą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ryż z fasolą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ryż z fasoląRyż z fasolą

Ryż z fasolą to nie tylko doskonałe i rozgrzewające danie, ale również świetny dodatek do smażonych lub pieczonych mięs. Połączenie ryżu oraz czarnej fasoli z soczystymi dojrzałymi pomidorami i kwaśną limonką doskonale podkreśla roztopiony pikantny cheddar charakteryzujący się intensywnym aromatem.

Dla kogo?

Jeśli lubisz aromatyczną i pełną kolorów kuchnię meksykańską to ryż z fasolą jest daniem właśnie dla ciebie. Zapiekanki mogą być również świetnym dodatkiem do obiadu w stylu tex-mex.

Na jaką okazję?

Planujesz obiad w rodzinnym gronie lub luźne przyjęcie z przyjaciółmi? Ryż z fasolą pasuje jako dodatek do wielu dań np. tortilli, glazurowanej wieprzowiny czy kurczaka pieczonego w meksykańskich przyprawach.

Czy wiesz, że?

Ryż z fasolą to danie bardzo popularne na… Kubie, gdzie nazywany jest arroz congi. Połączony z drobno krojonymi warzywami oraz nadającymi charakterystycznego aromatu przyprawami tworzy smaczną potrawę, spożywaną solo lub z pieczonym mięsem.

Dla urozmaicenia:

Jeśli do ryżu z fasolą tuż przed pieczeniem dodasz pokrojone w kostkę kolorowe papryki, twoje danie będzie nie tylko jeszcze bardziej barwne, ale również nabierze przyjemnego warzywnego aromatu. Zapraszamy do kuchni!