Chili Con Carne przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Chili Con Carne

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

38

heart
1088 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

702 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1196 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 sztuka

1 sztuka

600 mililitrów

1 sztuka

1 sztuka

200 gramów

100 gramów

200 gramów

2 łyżki

1 łyżeczka

1 sztuka

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Czosnek i chili posiekaj drobno. Paprykę oraz cebulę pokrój w kostkę. Na rozgrzanej patelni przesmaż wszystkie pokrojone warzywa.

Chili Con Carne - Krok 1

Krok 2

Do warzyw dodaj mielone mięso. Smaż na mocnym ogniu, aż woda z duszenia zupełnie odparuje. Do mięsa dodaj koncentrat pomidorowy, pomidory z puszki oraz kumin i kolendrę.

Chili Con Carne - Krok 2

Krok 3

Następnie dodaj czerwoną fasolę i kukurydzę oraz Bulionetka wołowa Knorr, która podkreśli smak dania. Wlej 600 ml wrzącej wody, zmniejsz ogień i duś potrawę 25 minut.

Chili Con Carne - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Gotowe Chili con carne wyłóż na półmisek, posyp startym serem i podawaj z chrupiącymi chipsami nachos.

3

Opinie o przepisie

  • Pat x..

    Pat x.. , 28.08.2016

    Pyszności!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Pat x..

    Pat x.. , 28.08.2016

    Pyszności nawet z mielonym z łopatki! :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mariola Chymuk-Gramatowska

    Mariola Chymuk-Gramatowska , 12.04.2016

    naprawdę bardzo mi smakowało przepyszne

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Chili Con Carne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Chili Con Carne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Chili Con Carne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Chili Con Carne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Chili Con Carne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Chili Con Carne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Chili Con Carne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Chili Con Carne - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Chili Con CarneChili Con Carne

Chili con carne przywędrowało do nas z Meksyku – pod tą nazwą kryje się prawdziwy wulkan smaków. To mięsne danie z fasolą, pomidorami i ostrymi przyprawami pobudza wszystkie zmysły. Oryginalny przepis na chili con carne uwzględnia użycie wołowiny, ale akurat nie masz jej w swoich zapasach? Nic nie szkodzi, ponieważ chili con carne z kurczakiem lub wieprzowiną może smakować równie dobrze. Lubisz bawić się jedzeniem? Podaj chili con carne w tortilli!

Dla kogo? Podstawowy składnik chili con carne? Oczywiście ostra papryczka chili. Razem z aromatyczną mieszanką przypraw, takich jak kumin, kolendra i czosnek tworzy mieszankę pełną charakteru. Wyraziste, pikantne smaki to twoja bajka? Od razu zabierz się za gotowanie! Chili con carne z kurczaka przyrządzisz jeszcze szybciej, niż byłoby to w przypadku wołowiny. Warto o tym pamiętać, gdy możliwości czasowe są ograniczone.

Na jaką okazję? Jeżeli jeszcze zastanawiasz się, czy spróbować, mała zachęta – to danie przygotujesz w jednym garnku, a więc łatwo i bardzo szybko, bez nadmiaru zmywania. Gdy zdecydujesz się wypróbować przepis na chili con carne, na początku podmaż drobno posiekane papryki oraz czosnek, a następnie dodaj mielone mięso, pomidory z puszki oraz przyprawy. Całość duś do chwili, aż woda powstała w czasie smażenia całkowicie wyparuje. Do mięsa wrzuć czerwoną fasolkę, kukurydzę z puszki i gotowe. Potrawę chili con carne możesz przygotować wcześniej i w razie potrzeby podgrzać, więc nadaje się na przyjęcia, podczas których chcesz uraczyć gości gorącym daniem – wtedy warto też rozważyć podanie chili con carne w tortilli.

Czy wiesz, że? Choć chili con carne jednoznacznie kojarzy się z kuchnią meksykańską, ogromną popularnością cieszy się w amerykańskim stanie Teksas.

Dla urozmaicenia: Chili con carne smakuje wyśmienicie, jeżeli posypiesz je żółtym serem i podasz z chrupiącymi chipsami nachos. Chili con carne z tortillą prezentuje się tak samo apetycznie. Meksykański temperament zaklęty w małym półmisku. Pycha!