Chili hawajskie z wołowiną i ananasem
łatwe
190 osób zapisało

Składniki
300 gramów
1 opakowanie
150 gramów
120 gramów
100 gramów
1 sztuka
200 gramów
2 łyżki
300 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przygotowanie chili con carne z ananasem zacznij od pokrojenia cebuli w kostkę. Rozgrzej na patelni 2 łyżki oleju i wsyp na nią cebulę. Smaż tak długo, aż stanie się lekko przezroczysta. Po chwili dodaj mięso mielone. Wymieszaj dokładnie składniki, aby mięso nie pozbijało się w grudki. Smaż do czasu, gdy nabierze ono rumianego, brązowego koloru.

Krok 2
Przygotuj sito lub durszlak. Odcedź na nim czerwoną fasolę oraz kukurydzę z puszki. Przepłucz je dodatkowo wodą. Następnie dodaj je na patelnię do mięsa.

Krok 3
Pora na ananasa – nie odcedzaj go. Zachowaj sok z zalewy, bo będzie ci potrzebny w dalszych krokach. Pokrój 150 gramów ananasa w kostkę i wsyp go na patelnię.

Krok 4
Sok ananasowy przelej do kubka lub miski. Potrzebna będzie ci także waga kuchenna. Zważ, ile zostało ci soku – to ważne. Do naczynia dolej tyle wody, aby mieszanina z sokiem z ananasa miała 300 mililitrów. Następnie dosyp do niej zawartość opakowania Fix Chili con carne Knorr i dokładnie wymieszaj.

Krok 5
Wlej powstały sos na patelnię z mięsem i warzywami. Wszystko gotuj przez 5 minut. Potrawę przelej do misek, w których będziesz serwować chili con carne z ananasem. Połóż na wierzch kilka chipsów nachos – i gotowe!


Dobra rada:
Mięso mielone z ananasem doskonale komponuje się ze świeżą kolendrą, którą możesz posypać je z wierzchu. Jeśli za nią nie przepadasz, zamień ją na natkę pietruszki.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Chili hawajskie z wołowiną i ananasem
Przygotowanie chili con carne z ananasem zajmie Ci tylko pół godziny i nie sprawi żadnych problemów. Pamiętaj, żeby zwracać uwagę na jakość mięsa, które kupujesz. Im lepszy jego gatunek, tym wspanialszy aromat dania. Ananas, świeży lub z puszki, nada mięsu soczystości i słodyczy.
Dla kogo?
Wołowinę z ananasem polecamy każdemu, kto nie boi się eksperymentować w kuchni i czerpać z niej światowych inspiracji. Przenieś się z nami na gorące wyspy i stwórz hawajskie chili con carne z ananasem i wołowiną! Dodatek słodko-kwaśnego ananasa to oryginalny sposób na zmodyfikowanie klasycznego chili con carne z mielonym mięsem, fasolą i kukurydzą.
Na jaką okazję?
Danie to sprawdzi się zawsze wtedy, gdy będziesz mieć ochotę na przepyszną potrawę z akcentem egzotycznym – na obiad, kolację, a nawet małą przekąskę z nachosami. Musisz spróbować!
Czy wiesz, że?
Wiele osób uważa, że chili con carne pochodzi z Meksyku. Tymczasem niektóre źródła podają, że danie to wywodzi się z Teksasu. Okazuje się jednak, że i inne stany Ameryki Północnej mają w menu własną wersję tej potrawki.
Dla urozmaicenia:
Możesz urozmaicać w dowolny sposób chili con carne – ananas to nie jedyne rozwiązanie! Przemyć do przepisu np. paprykę, pieczarki, a danie posyp z wierzchu ulubionym tartym serem.