Chili con carne z nachosami - z mięsem mielonym | Przepisy.pl pixel

Meksykańskie nachos z chilli con carne

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

62

heart
1368 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

837 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1252 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

0.5 kilograma

2 sztuki

200 gramów

400 mililitrów

2 opakowania

2 sztuki

5 gramów

1 sztuka

200 gramów

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotowanie chili con carne z nachosmi zacznij od posiekania warzyw – dwóch cebul, dwóch ząbków czosnku i papryczki chili. Rozgrzej na patelni łyżkę oleju i wsyp na nią pokrojoną cebulę i czosnek. Zaczekaj, aż nieco się zarumienią, a następnie dodaj chili. Dosyp na patelnię także 5 gramów kminu rzymskiego. Przemieszaj składniki i smaż przez kilka minut. Dzięki temu przyprawy nadadzą całości swój niepowtarzalny aromat.

Meksykańskie nachos z chilli con carne - Krok 1

Krok 2

Dodaj na patelnię 500 gramów mielonego mięsa. Posyp je z wierzchu Przyprawą do gyrosa Knorr. Smaż przez chwilę. W tym czasie wysyp na deskę do krojenia 400 mililitrów pomidorów z puszki i posiekaj je. Nie musisz ich odcedzać – sok jest ważny dla całej potrawy. Wsyp pomidory na patelnię do mięsa i warzyw.

Meksykańskie nachos z chilli con carne - Krok 2

Krok 3

Duś całość pod przykryciem na małym ogniu przez około 20 minut. Pod koniec dodaj na patelnię czerwoną fasolkę z puszki. Duś danie w ten sam sposób jeszcze przez kilka minut. Dopilnuj jednak, aby fasolka się nie rozgotowała i nie rozpadła.

Meksykańskie nachos z chilli con carne - Krok 3

Krok 4

Przygotuj talerze, w których będziesz serwować chili con carne nachos. Wsyp do nich nachosy, a następnie polej po wierzchu sosem mięsnym. Potrawę możesz podawać natychmiast – nachosy z mięsem mielonym gotowe!

Meksykańskie nachos z chilli con carne - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Chili con carne z nachosami podawaj posypane startym serem oraz świeżo posiekaną kolendrą.

4

Opinie o przepisie

  • M.sz

    M.sz , 28.03.2025

    Przepyszne, polecam jako poczęstunek dla gości, świetnie wygląda i smakuje;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ines Wieczorek

    Ines Wieczorek , 26.08.2016

    Mniammmm... :P

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magdalena Korzeniowska

    Magdalena Korzeniowska , 08.08.2016

    Super nice! :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marcin Dobosz

    Marcin Dobosz , 21.07.2015

    nice

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Meksykańskie nachos z chilli con carne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Meksykańskie nachos z chilli con carne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Meksykańskie nachos z chilli con carne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Meksykańskie nachos z chilli con carne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Meksykańskie nachos z chilli con carne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Meksykańskie nachos z chilli con carne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Meksykańskie nachos z chilli con carne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Meksykańskie nachos z chilli con carne - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Chili Con Carne
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Meksykańskie nachos z chilli con carneMeksykańskie nachos z chilli con carne

Mielone mięso w towarzystwie aromatycznych przypraw i warzyw – cebuli, czerwonej fasoli, pomidorów, czosnku i chili. Do tego trójkątne kukurydziane chipsy posypane serem. Co brzmi tak apetycznie? Nachosy z chili con carne – wypróbujcie nasz przepis, a dowiecie się jeszcze, jak smakują!

Dla kogo?

Nachosy z mięsem mielonym to pozycja obowiązkowa dla tych, którzy chcą poznać kuchnię meksykańską. Wielbiciele intensywnych, pikantnych dań również powinni znaleźć w nachosach z mięsem i serem coś dla siebie.

Na jaką okazję?

Potrzebujecie przystawki na zimno do podania podczas meczu lub oglądania serialu? Przygotujcie nachosy z mięsem mielonym! Choć przyrządzenie chili con carne z nachosami zajmuje więcej czasu niż podanie zwykłych chipsów, gwarantujemy, że przyjemność jedzenia jest tu o wiele większa. Podawajcie nachos z mięsem i serem jako przekąskę podczas spotkań z przyjaciółmi i imprez sylwestrowych – zamiast tradycyjnej sałatki.

Czy wiesz, że?

Nachosy z chili con carne to jedno z najbardziej popularnych dań Tex-Mex, czyli kuchni teksańsko-meksykańskiej. Powstanie tego dania jest tematem wielu legend. Poszukajcie ich w sieci i opowiedzcie o nich przy stole znajomym, których zaprosicie na nachosy z chili con carne. Zabłyśniecie – nie tylko kulinarnie!

Dla urozmaicenia:

Nie bójcie się eksperymentować z mięsem – jeśli nie jecie wieprzowiny, zamieńcie ją na mielone mięso z indyka. Chili con carne z nachosami będzie równie pyszne także w wersji bezmięsnej. Nie przepadacie za chipsami? Podawajcie chili con carne bez nachos, za to z pokrojoną na kawałki tortillą lub porcją ryżu. Ostatnia opcja jest świetna jako szybkie danie obiadowe.