Meksykańskie nachos z chilli con carne
łatwe
1252 osoby zapisały

Składniki
0.5 kilograma
2 sztuki
200 gramów
400 mililitrów
2 opakowania
2 sztuki
5 gramów
1 sztuka
200 gramów
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przygotowanie chili con carne z nachosmi zacznij od posiekania warzyw – dwóch cebul, dwóch ząbków czosnku i papryczki chili. Rozgrzej na patelni łyżkę oleju i wsyp na nią pokrojoną cebulę i czosnek. Zaczekaj, aż nieco się zarumienią, a następnie dodaj chili. Dosyp na patelnię także 5 gramów kminu rzymskiego. Przemieszaj składniki i smaż przez kilka minut. Dzięki temu przyprawy nadadzą całości swój niepowtarzalny aromat.

Krok 2
Dodaj na patelnię 500 gramów mielonego mięsa. Posyp je z wierzchu Przyprawą do gyrosa Knorr. Smaż przez chwilę. W tym czasie wysyp na deskę do krojenia 400 mililitrów pomidorów z puszki i posiekaj je. Nie musisz ich odcedzać – sok jest ważny dla całej potrawy. Wsyp pomidory na patelnię do mięsa i warzyw.

Krok 3
Duś całość pod przykryciem na małym ogniu przez około 20 minut. Pod koniec dodaj na patelnię czerwoną fasolkę z puszki. Duś danie w ten sam sposób jeszcze przez kilka minut. Dopilnuj jednak, aby fasolka się nie rozgotowała i nie rozpadła.

Krok 4
Przygotuj talerze, w których będziesz serwować chili con carne nachos. Wsyp do nich nachosy, a następnie polej po wierzchu sosem mięsnym. Potrawę możesz podawać natychmiast – nachosy z mięsem mielonym gotowe!


Dobra rada:
Chili con carne z nachosami podawaj posypane startym serem oraz świeżo posiekaną kolendrą.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Meksykańskie nachos z chilli con carne
Mielone mięso w towarzystwie aromatycznych przypraw i warzyw – cebuli, czerwonej fasoli, pomidorów, czosnku i chili. Do tego trójkątne kukurydziane chipsy posypane serem. Co brzmi tak apetycznie? Nachosy z chili con carne – wypróbujcie nasz przepis, a dowiecie się jeszcze, jak smakują!
Dla kogo?
Nachosy z mięsem mielonym to pozycja obowiązkowa dla tych, którzy chcą poznać kuchnię meksykańską. Wielbiciele intensywnych, pikantnych dań również powinni znaleźć w nachosach z mięsem i serem coś dla siebie.
Na jaką okazję?
Potrzebujecie przystawki na zimno do podania podczas meczu lub oglądania serialu? Przygotujcie nachosy z mięsem mielonym! Choć przyrządzenie chili con carne z nachosami zajmuje więcej czasu niż podanie zwykłych chipsów, gwarantujemy, że przyjemność jedzenia jest tu o wiele większa. Podawajcie nachos z mięsem i serem jako przekąskę podczas spotkań z przyjaciółmi i imprez sylwestrowych – zamiast tradycyjnej sałatki.
Czy wiesz, że?
Nachosy z chili con carne to jedno z najbardziej popularnych dań Tex-Mex, czyli kuchni teksańsko-meksykańskiej. Powstanie tego dania jest tematem wielu legend. Poszukajcie ich w sieci i opowiedzcie o nich przy stole znajomym, których zaprosicie na nachosy z chili con carne. Zabłyśniecie – nie tylko kulinarnie!
Dla urozmaicenia:
Nie bójcie się eksperymentować z mięsem – jeśli nie jecie wieprzowiny, zamieńcie ją na mielone mięso z indyka. Chili con carne z nachosami będzie równie pyszne także w wersji bezmięsnej. Nie przepadacie za chipsami? Podawajcie chili con carne bez nachos, za to z pokrojoną na kawałki tortillą lub porcją ryżu. Ostatnia opcja jest świetna jako szybkie danie obiadowe.