Chili con carne – przepis: prosty, oryginalny | Przepisy.pl pixel

Tradycyjne chili con carne

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

30

heart
955 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

638 osób wydrukowało

Pobierz pdf

691 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 sztuka

1 opakowanie

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

1 opakowanie

100 gramów

1 łyżka

1 łyżeczka

400 mililitrów

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę i czosnek drobno pokrój, podsmaż na oliwie razem z mięsem. Następnie dodaj chili, paprykę pokrojoną w kostkę, pieprz cayenne i całość podduś 15 minut.

Tradycyjne chili con carne  - Krok 1

Krok 2

Kostki rosołu wołowego połącz z ciepłą wodą, wlej do całości. Dodaj pomidory z puszki, gotuj pod przykryciem ok 30 min., aż połowa płynu odparuje.

Tradycyjne chili con carne  - Krok 2

Krok 3

Na koniec dodaj fasolę i kukurydzę.

Tradycyjne chili con carne  - Krok 3

Krok 4

Gotuj jeszcze ok. 5 min.

Tradycyjne chili con carne  - Krok 4
7

Opinie o przepisie

  • Andrzej Jany

    Andrzej Jany , 31.12.2021

    TAK* Dolewam więcej wody i dzięki temu powstaje "zupa chilli con czarne a'la Andrzej".☺️

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magdalena żygadło

    Magdalena żygadło , 03.07.2020

    ok

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kasia  Mydlarz

    Kasia Mydlarz , 09.10.2019

    Pyszne.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Renata Pilarska

    Renata Pilarska , 14.07.2016

    pyszne jest

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Edyta Fraczak-Labidi

    Edyta Fraczak-Labidi , 01.02.2016

    Polecam!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ania  Beeger-Spierewka

    Ania Beeger-Spierewka , 26.01.2016

    pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Karolina Karolina

    Karolina Karolina , 03.12.2015

    bardzo szybka i smaczna potrawa ;)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tradycyjne chili con carne  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tradycyjne chili con carne  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tradycyjne chili con carne  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tradycyjne chili con carne  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tradycyjne chili con carne  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tradycyjne chili con carne  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tradycyjne chili con carne  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tradycyjne chili con carne  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tradycyjne chili con carne Tradycyjne chili con carne

Pikantna jednogarnkowa potrawa z wołowiną, czerwoną fasolą i pomidorami sprawdzi się, jeśli szukasz czegoś pysznego i wyrazistego. Tradycyjne chili con carne przygotowuje się ze smażonego mięsa mielonego, warzyw i pikantnych przypraw. Są wśród nich m.in. papryczka chili, pieprz i suszona bazylia. Duszone razem składniki nabierają intensywnego smaku. Ostrość dania przełamuje słodkawa kukurydza, soczyste pomidory i czerwona fasola. Chili con carne można szybko odgrzać, podać ze świeżym pieczywem lub meksykańską tortillą albo nachos. W takiej wersji będzie doskonałą propozycją na przyjęcie. Serwuje się je również jako danie obiadowe. Wtedy odpowiednim dodatkiem jest ryż. Wysyp go na talerz, w środku zrób wgłębienie i umieść w nim mięsno-warzywny sos. Posyp całość świeżymi ziołami lub serem żółtym. Chcesz złagodzić smak potrawy? Dodaj do niej kwaśną śmietanę. W kokilkach obok talerza dołącz też inne sosy – np. guacamole lub jogurtowo-ziołowy. Masz ochotę na coś pikantnego? Dowiedz się z przepisu, jak ugotować chili con carne!