Zapiekana cukinia z ryżem po meksykańsku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekana cukinia z ryżem po meksykańsku

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

3

heart
79 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
35 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

37 osób wydrukowało

Pobierz pdf

236 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

1 opakowanie

150 gramów

200 gramów

100 gramów

1 sztuka

1 sztuka

3 sztuki

1 puszka

1 pęczek

50 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cukinie umyj, dokładnie wytrzyj, przekrój na pół i za pomocą łyżki usuń miąższ z pestkami. Fix Knorr przesyp do garnuszka i wymieszaj ze 100 ml wody.

Zapiekana cukinia z ryżem po meksykańsku - Krok 1

Krok 2

Przygotuj wszystkie składniki: czerwoną paprykę, cebulę, kurczaka i chorizo pokrój w kostkę, zetrzyj żółty ser. W osobnym garnku ugotuj ryż zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Kukurydzę odcedź z zalewy na sitku.

Zapiekana cukinia z ryżem po meksykańsku - Krok 2

Krok 3

Na dobrze rozgrzanym oleju podsmaż chorizo i kurczaka, odlej nadmiar tłuszczu, a następnie podsmaż pozostałe warzywa – cebulę, paprykę oraz kukurydzę.

Zapiekana cukinia z ryżem po meksykańsku - Krok 3

Krok 4

Dodaj ryż, całość podlej przygotowanym Fixem Knorr, zamieszaj i gotuj 2-3 trzy minuty. Całość dopraw do smaku solą, pieprzem oraz drobno posiekaną natką kolendry.

Zapiekana cukinia z ryżem po meksykańsku - Krok 4

Krok 5

Przygotowanym farszem wypełnij cukinie, lekko go dociskając, posyp z wierzchu startym serem.

Zapiekana cukinia z ryżem po meksykańsku - Krok 5

Krok 6

Tuż przed podaniem wstaw do nagrzanego do 200 st. C piekarnika na około 20-30 minut.

Zapiekana cukinia z ryżem po meksykańsku - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby farsz był bardziej pikantny, możesz do niego dodać trochę drobno posiekanej papryczki chili.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekana cukinia z ryżem po meksykańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekana cukinia z ryżem po meksykańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekana cukinia z ryżem po meksykańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekana cukinia z ryżem po meksykańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekana cukinia z ryżem po meksykańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekana cukinia z ryżem po meksykańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekana cukinia z ryżem po meksykańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekana cukinia z ryżem po meksykańsku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zapiekana cukinia z ryżem po meksykańskuZapiekana cukinia z ryżem po meksykańsku

Faszerowane warzywa to soczyste i pełne smaku dania, które warto włączyć na stałe do swojego menu. Zapiekana cukinia z ryżem zaskakują intensywnością smaków i barw, a dodatek pikantnego chorizo, kukurydzy oraz świeżej kolendry sprawia, że delektując się tym daniem trudno nie myśleć o gorącym Meksyku.

Dla kogo?

Zapiekana cukinia to danie idealne nie tylko dla miłośników kuchni meksykańskiej, ale także wielbicieli wyrazistych smaków. Połączenie chrupiących warzyw z ostrą kiełbasą i ciągnącym się serem przypadnie do gustu wszystkim, którzy przepadają za potrawami z jarzynami w roli głównej.

Na jaką okazję?

Cukinia z ryżem po meksykańsku to danie idealne nie tylko na rodzinny obiad, ale również podczas spotkania z przyjaciółmi. Warzywa można nadziać farszem znacznie wcześniej i włożyć do nagrzanego piekarnika na pół godziny przed podaniem.

Czy wiesz, że?

Cukinia jest niskokaloryczna i lekkostrawna dlatego można ją znaleźć w menu wielu dość restrykcyjnych diet. Jej nazwa pochodzi od włoskiego zucchina, co oznacza „mała dynia”.

Dla urozmaicenia:

Jeśli nie macie pod ręką pikantnej kiełbasy chorizo, możecie ją zastąpić pokrojonym w kostkę i podsmażonym na patelni boczkiem wędzonym lub zwykłą kiełbasą. Życzymy smacznego!