Zapiekanka w pomidorach z ryżem i grzybami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekanka w pomidorach z ryżem i grzybami

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
52 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
50 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

8 osób wydrukowało

Pobierz pdf

12 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 opakowanie

200 gramów

1 pęczek

6 sztuk

100 gramów

100 mililitrów

30 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ugotuj ryż według zaleceń producenta. Z pomidorów od góry zetnij około 1 cm plaster. Pomidory delikatnie wydrąż, miąższ posiekaj z grubsza nożem, odstaw na bok. Pieczarki pokrój w plastry.

Zapiekanka w pomidorach z ryżem i grzybami - Krok 1

Krok 2

Cebulę pokrój w kosteczkę, szczypior drobno posiekaj. Cebulę zeszklij na patelni na rozgrzanym oleju, dodaj pieczarki, smaż chwilę, dodaj miąższ z pomidorów, duś wszystko razem około 2-3 minuty, aż odparuje część wody z pomidorów.

Zapiekanka w pomidorach z ryżem i grzybami - Krok 2

Krok 3

Wymieszaj opakowanie Fix Knorr ze śmietaną.

Zapiekanka w pomidorach z ryżem i grzybami - Krok 3

Krok 4

Do składników na patelni dodaj ryż i szczypior, wszystko razem zalej Fixem Knorr, dodaj ser i gotuj jeszcze 2-3 minuty.

Zapiekanka w pomidorach z ryżem i grzybami - Krok 4

Krok 5

Farsz z ryżu z warzywami umieść w wydrążonych pomidorach i przykryj odciętymi plastrami. Tuż przed podaniem przygotowane pomidory wstaw na 20 minut do nagrzanego do 190 st. C piekarnika.

Zapiekanka w pomidorach z ryżem i grzybami - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Do farszu z ryżem możesz również dodać np. szpinak - ciekawie wzbogaci on potrawę .

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka w pomidorach z ryżem i grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka w pomidorach z ryżem i grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka w pomidorach z ryżem i grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka w pomidorach z ryżem i grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka w pomidorach z ryżem i grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka w pomidorach z ryżem i grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka w pomidorach z ryżem i grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka w pomidorach z ryżem i grzybami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zapiekanka w pomidorach z ryżem i grzybamiZapiekanka w pomidorach z ryżem i grzybami

Ugotuj ryż według zaleceń producenta. Z pomidorów od góry zetnij około 1 cm plaster. Pomidory delikatnie wydrąż, miąższ posiekaj z grubsza nożem, odstaw na bok. Pieczarki pokrój w plastry.