
Składniki
300 mililitrów
3 szklanki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mleko trzymamy w lodówce przez ok. 1-2 dni.
Krok 2
Orzechy prażymy na suchej patelni, zawijamy w papierowy ręcznik i pocieramy aż oczyścimy je z łusek.
Krok 3
Przekładamy do garnuszka i zalewamy wodą. Moczymy orzechy przez 24 h zmieniając wodę co 2 godziny.
Krok 4
Po ostatnim wypłukaniu przekładamy orzechy razem z wodą do blendera i miksujemy na wysokich obrotach przez ok. 2 minuty.
Krok 5
Przygotowujemy słoik i wykładamy go gazą (o podwójnej grubości). Przelewamy całą zawartość płynu, łapiemy końce gazy i tworzymy woreczek.
Krok 6
Dokładnie wyciskamy mleko, pozostałe orzechy dodajemy do deseru, wypieków itd.

Dobra rada:
Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcej