Schab ze śliwką w sosie orzechowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Schab ze śliwką w sosie orzechowym

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

36

heart
309 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

747 osób wydrukowało

Pobierz pdf

936 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1.5 kilograma

80 gramów

1 opakowanie

1 łyżka

2 łyżki

3 łyżki

50 mililitrów

40 mililitrów

2 łyżki

3 łyżki

1.5 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Śliwki pokrój na mniejsze kawałki i wymieszaj z pokruszonymi orzechami, miękką margaryną i bułką tartą, aby powstał dość zbity farsz.

Schab ze śliwką w sosie orzechowym - Krok 1

Krok 2

Schab umyj, wysusz, oczyść z błon i przebij wzdłuż po środku długim i cienkim nożem.

Schab ze śliwką w sosie orzechowym - Krok 2

Krok 3

W powstały otwór nakładaj farsz. Staraj się dokładnie wypełnić mięso.

Schab ze śliwką w sosie orzechowym - Krok 3

Krok 4

Schab z wierzchu natrzyj przyprawami, olejem oraz majerankiem. Podlej połową szklanki wody i piecz w rozgrzanym do 160 °C piekarniku przez 40 minut.

Schab ze śliwką w sosie orzechowym - Krok 4

Krok 5

Po tym czasie zlej do miseczki powstały podczas pieczenia sok. Mięso przykryj folią spożywczą i odstaw na 10 minut, aby lekko ostygło i zaparowało. Dzięki temu będzie bardziej soczyste.

Schab ze śliwką w sosie orzechowym - Krok 5

Krok 6

W rondelku białe wino zredukuj do połowy objętości. Wlej sok z pieczenia. Sos Knorr rozmieszaj w szklance wody i dodaj do sosu.

Schab ze śliwką w sosie orzechowym - Krok 6

Krok 7

Na końcu dodaj do sosu orzechówkę i gotuj jeszcze 5 minut. Mięso podawaj z sosem i np. gotowanymi ziemniakami.

Schab ze śliwką w sosie orzechowym - Krok 7
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!

2

Opinie o przepisie

  • Waldi

    Waldi , 14.12.2020

    Tak. Mięso jadam często, ale żeby nie znudzić się jednym daniem staram się je urozmaicać różnymi farszami oraz dodatkami. Farsz ze śliwek i orzechów przypadł mi do gustu. Ja w kuchni nie używam margaryny, dlatego do farszu dodałem masło (również miękkie). Na początku zastanawiałem się po co dodawać orzechówkę, skoro sos jest za bazie wina, ale faktycznie słodki posmak napoju orzechowego dodaje mu wyjątkowości. Jeśli znudziły Ci się tradycyjne schabowe, polecam pyszny, soczysty schab z nadzieniem śliwkowym plus wyśmienity sosik.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Renata Drzewiecka

    Renata Drzewiecka , 05.03.2016

    orzechówkę ? tzn wódkę 40% orzechową ?

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Schab ze śliwką w sosie orzechowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Schab ze śliwką w sosie orzechowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Schab ze śliwką w sosie orzechowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Schab ze śliwką w sosie orzechowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Schab ze śliwką w sosie orzechowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Schab ze śliwką w sosie orzechowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Schab ze śliwką w sosie orzechowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Schab ze śliwką w sosie orzechowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Schab ze śliwką w sosie orzechowymSchab ze śliwką w sosie orzechowym

Schab ze śliwkami i sosem orzechowym to smaczne połączenie soczystego mięsa i wyrazistego nadzienia. Jeśli zatem szukasz alternatywy dla klasycznej pieczeni, ten sposób przygotowania schabu z pewnością będzie dobrym wyborem. Farsz przyrządzisz z orzechów włoskich i suszonych śliwek. Połącz je również z kostką do pieczenia oraz bułką tartą, tworząc zwartą i gęstą masę. Natnij mięso długim nożem i wypełnij powstałą kieszeń orzechowo-śliwkowym nadzieniem. Schab natrzyj olejem, majerankiem oraz innymi przyprawami – dzięki temu jego smak będzie intensywniejszy. Wykorzystaj na przykład rozmaryn lub oregano. Przed wstawieniem do piekarnika podlej szklanką wody mięso umieszczone w naczyniu żaroodpornym. Po upieczeniu przykryj je folią, aby nieco odparowało i zachowało swoją soczystość. Na bazie wytopionego z mięsa wywaru przyrządź sos. Podawaj schab z zapiekanymi ziemniakami, kaszą gryczaną lub ryżem. Będzie pyszny także ze świeżym pieczywem lub warzywami serwowanymi na ciepło. Sprawdzi się jako uroczysty obiad lub gorące danie podczas przyjęcia. Przygotuj schab na podstawie tego przepisu!