
Składniki
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
3 sztuki
1 sztuka
200 gramów
1.1 litra
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Na początku przygotuj wraz z dzieckiem domowy makaron: na stolnicy połącz mąkę, jajko i około 100 mililitrów wody.

Krok 2
Pozwól dziecku wszystko wymieszać i pomóż zagniatać ciasto na jednolitą masę.

Krok 3
Rozwałkuj je na grubość około 2 milimetrów. Rozwałkowane ciasto najpierw pokrój w pasy tej samej grubości, a następnie w cienkie paski.

Krok 4
Dokładnie umyj, obierz i pokrój warzywa. Do garnka wrzuć udko kurczaka wraz z warzywami. Dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Przygotowany makaron gotuj we wrzącej wodzie około 5 minut. Wrzuć bulionetkę Knorr i zalej 1 litrem wody. W razie potrzeby dopraw jeszcze do smaku pieprzem i odrobiną soli. Gotuj na wolnym ogniu przez 1 godzinę. Podawaj z wcześniej przygotowanym domowym makaronem.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Rosół z kurczaka z makaronem
Bez rosołu trudno wyobrazić sobie tradycyjny, świąteczny posiłek. Każdy zna ten wyjątkowy zapach roztaczający się już od niedzielnego poranka, oznaczający, że na obiad będzie rosół z kurczaka z makaronem. Sposobów gotowania tej zupy jest co najmniej kilka, różni je głównie rodzaj użytego mięsa. Prawda jest jednak taka, że w każdym domu rosół smakuje inaczej, mimo że robiony jest według tej samej receptury. Nasza propozycja na rosół z domowym makaronem to nawiązanie do wielopokoleniowej tradycji. Zupa sprawdzi się nie tylko w niedzielę, ale i na co dzień. Stanowi doskonałą bazę do pomidorówki czy ogórkowej.
Dla kogo?
Nasz przepis na rosół z makaronem przypadnie do gustu każdemu, kto lubi tradycyjną polską kuchnię.
Na jaką okazję?
Przede wszystkim na niedzielny i świąteczny obiad!
Czy wiesz, że?
Pierwszy przepis na polski rosół pojawił się w książce kucharskiej z 1682 roku „Compendium ferculorum, czyli zebranie potraw”. Dziś stanowi ona kanon narodowych polskich dań.
Dla urozmaicenia:
Rosół z kurczaka z makaronem możecie podawać z gotowaną marchewką, posypany świeżymi liśćmi pietruszki.