Krokiety z ryżem i kurczakiem
NOWY PRZEPIS
średnie
586 osób zapisało

Składniki
200 gramów
1 opakowanie
400 gramów
150 gramów
100 gramów
100 gramów
10 gramów
1 sztuka
100 gramów
50 gramów
1 szczypta
100 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ryż zalej 500 ml gotującej się wody. Gotuj, aż wchłonie całą wodę, może się lekko rozgotować. Gdy będzie jeszcze gorący dodaj do niego Fix Knorr i dokładnie wymieszaj i odstaw do wystygnięcia. Upraż nasiona słonecznika.

Krok 2
Kurczaka pokrój w kostkę, posól i popierz po wierzchu, usmaż na odrobinie oleju, pod koniec smażenia dodaj szpinak, smaż chwilę aż zmięknie, dodaj pomidory pokrojone w drobną kosteczkę oraz nasiona. Farsz odstaw na bok, a gdy ostygnie dodaj fetę pokrojoną w kostkę.

Krok 3
Około 50 g ryżu umieść na desce wyłożonej wcześniej folią spożywczą. Lekko rozpłaszcz go. Na wierzch nałóż porcję farszu. Najpierw do środka zawiń brzegi, a następnie ryż zroluj, formując kształtne krokiety.

Krok 4
Krokiety panieruj najpierw w mące, potem w roztrzepanym jajku, a następnie w bułce tartej.

Krok 5
Obsmaż na patelni na pozostałym rozgrzanym oleju na złoty kolor.


Dobra rada:
Do środka możesz dodać dowolne warzywa np. pieczarki, cukinię. Mięso możesz zamienić na ciecierzycę, krokiety będą równie smaczne. Nasiona słonecznika możesz zamienić na orzeszki pinii.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Fix Spaghetti 4 sery z brokułami Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuSzlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcej
































Krokiety z ryżem i kurczakiem

