
Składniki
2 litry
1 łyżka
1 sztuka
60 dekagramów
5 dekagramów
15 dekagramów
10 dekagramów
10 dekagramów
10 dekagramów
5 dekagramów
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso umyj i ugotuj w osolonej wodzie pod przykryciem.

Krok 2
Obierz i pokrój w paski warzywa, szynkę również pokrój w paski. Obierz i pokrój pomidory.

Krok 3
Gdy mięso będzie prawie miękkie dodaj pokrojone warzywa. Gotuj do momentu, gdy warzywa i mięso będą miękkie.

Krok 4
Wyjmij mięso, a do rosołu dodaj pozbawione skórki, pokrojone pomidory, kostkę rosołową Knorr oraz szynkę pokrojoną w paski.

Krok 5
Dodaj chrzan, dopraw do smaku przyprawą Knorr. Rosół wołowy podawaj z makaronem, a mięso wykorzystaj do drugiego dania.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Rosół wołowy
Takiego rosołu jeszcze nie jadłaś. Ten esencjonalny wywar z soczystej wołowiny został wzbogacony pomidorami oraz, co nietypowe, czosnkiem i chrzanem. Podając go na niedzielny obiad, zachwycisz najbliższych. Jest intensywny w smaku i bardzo rozgrzewający. Także i ta wersja tej zupy, jak każdy rosół, najlepiej komponuje się z cieniutkimi nitkami jajecznego makaronu, oraz pokrojonymi warzywami, na których się gotował. Niezbędna biedzie także natka pietruszki, której szczypta wrzucona na koniec zwieńczy to szlachetne i wyjątkowo smaczne danie. Warto wiedzieć, że rosół wołowy jest przez smakoszy uznawany za znacznie bogatszy w smaku od tego, jaki powstaje na bazie mięsa drobiowego, nie jest przy tym bardzo tłusty, ma klarowną strukturę i piękny kolor. Gotuj go powoli na kawałkach antrykotu lub szpondra wołowego. Do smaku dodaj kawałki wieprzowej szynki.