
Składniki
2.3 litra
45 dekagramów
15 dekagramów
10 dekagramów
10 dekagramów
15 dekagramów
15 dekagramów
10 dekagramów
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso umyj i oczyść. Warzywa obierz. Wołowinę zalej zimną wodą, posól i gotuj na małym ogniu pod przykryciem. Pod koniec gotowania dodaj opłukane oraz oczyszczone mięso z kury i warzywa, gotuj do momentu, kiedy warzywa i mięso będą miękkie.

Krok 2
Oczyść, opłucz i pokrój pieczarki w plastry.

Krok 3
Umyj i sparz wątróbkę, pokrój w kostkę.

Krok 4
Miękkie mięso wyjmij z rosołu. Przecedź rosół.

Krok 5
Do rosołu dodaj wątróbką i pieczarki, ugotuj.

Krok 6
Dołóż pokrojone mięso z kury oraz posiekaną natkę pietruszki i dopraw do smaku Przyprawą w płynie Delikat Knorr.


Dobra rada:
Rosół królewski podawaj z kluskami francuskimi.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Delikat przyprawa w płynie Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDomowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Rosół królewski
Chcesz przyrządzić iście królewskie i wykwintne danie? Mamy dla Ciebie coś specjalnego. Oto przepis na rosół królewski. Co ciekawe – kuchnia polska nie ogranicza nas do jednej wersji tej zupy. Tym razem przedstawiamy pomysł na rosół, który dzięki kawałkom delikatnej wątróbki i duszonym pieczarkom staje się daniem bardzo eleganckim, ale i treściwym.
Dla kogo?
Polecamy rosół królewski przepis wszystkim osobom, które lubią zupy o wykwintnym smaku i idealnej konsystencji. Należysz do tego grona? Jeżeli tak, to rosół królewski będzie strzałem w dziesiątkę. Recepturę już znasz, więc teraz zacznij działać w kuchni. Powodzenia!
Na jaką okazję?
Zupa królewska na rosole będzie prawdziwą gwiazdą przyjęcia. Zaserwuj ją na imieninach, urodzinach lub innej uroczystości, a zbierzesz same pochwały od swoich gości. Kto wie, może rosół po królewsku na stałe wpisze się do menu Twojej rodziny? Mamy nadzieję, że tak!
Czy wiesz, że?
Jeżeli zastanawiasz się, jaki ma być prawdziwy rosół królewski, doradzamy. Musi gotować się długo, im dłużej tym lepiej. Musi być tłusty – tak, by pływały na nim tzw. oczka. Kolor ma mieć żółto-złoty, a serwować go należy, gdy jest naprawdę bardzo gorący. Tak można podsumować, jaki powinien być prawdziwy rosół królewski.
Dla urozmaicenia:
Idealny smak wywaru na rosół królewski gwarantuje połącznie w nim różnych mięs – szlachetnej wołowiny i wiejskiej kury, która nadaje zupie piękny kolor i odpowiednią tłustość. Rosół królewski podawaj z francuskimi kluskami z lanego ciasta lub, jeśli wolisz, z cieniutkim makaronem.