
Składniki
250 gramów
1 sztuka
1 sztuka
4 plastry
1 szklanka
2 łyżki
2 łyżki
6 łyżek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Gotuj groszek w litrze wody z dodatkiem bulionetki drobiowej Knorr.

Krok 2
Gdy będzie miękki przetrzyj przez sito lub zmiksuj blenderem.

Krok 3
Połowę masła, mąkę, żółtko i śmietanę wymieszaj razem.

Krok 4
Masę zmieszaj ze zmiksowanym groszkiem. Podgrzej, uważaj, by nie zagotować.

Krok 5
Kromki chleba pokrój w kostkę i usmaż na złoty kolor na pozostałym maśle. Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa. Dopraw przyprawą Knorr. Zupę podawaj z grzankami, posypaną szczypiorkiem.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Grochówka ze śmietaną
Aksamitna i kremowa grochówka, posypana obficie ziołami – to godna polecenia propozycja na pierwsze danie. Odmień nieco smak tej popularnej zupy i przygotuj ją według tego przepisu. Co stanowi o jej oryginalności? To dodatek zielonego groszku, który zastępuje groch łuskany. Gotuj go w litrze wody z dodatkiem bulionetki drobiowej, która nada potrawie wyrazistszego smaku. Kiedy osiągniesz odpowiedni stopień miękkości zielonego groszku, przetrzyj go przez sito lub dokładnie zmiksuj blenderem. Następnie przyrządź masę – wymieszaj ze sobą wymienione w przepisie składniki i dodaj do zmiksowanego groszku. Postaw garnek na małym ogniu i gotuj przez kilkanaście minut, pamiętając, żeby nie zagotować mieszanki. Kiedy zupa będzie już gotowa, dobierz do niej odpowiedni dodatek – sprawdzą się grzanki z chleba pszennego, posypane aromatyczną przyprawą oraz szczypiorkiem. Również groszek ptysiowy będzie trafionym wyborem. Grochówkę ze śmietaną podawaj oprószoną pietruszką i rozmarynem. Cenimy Twoją opinię – podziel się nią w komentarzu.