Zupa cebulowa na śmietanie przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zupa cebulowa na śmietanie

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

25

heart
524 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

338 osób wydrukowało

Pobierz pdf

744 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1.5 litra

50 dekagramów

1 sztuka

2 łyżki

3 łyżki

0.5 szklanki

1 łyżka

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj wywar z wody i bulionetki Knorr.

Zupa cebulowa na śmietanie - Krok 1

Krok 2

Posiekaj cebulę, następnie ją usmaż.

Zupa cebulowa na śmietanie - Krok 2

Krok 3

Dodaj koncentrat pomidorowy i paprykę, lekko podsmaż.

Zupa cebulowa na śmietanie - Krok 3

Krok 4

Dodaj do wywaru przesmażoną cebulę i gotuj 10 minut. Dla wzmocnienia smaku możesz dodać bulionetkę Knorr

Zupa cebulowa na śmietanie - Krok 4

Krok 5

Przetrzyj zupę.

Zupa cebulowa na śmietanie - Krok 5

Krok 6

Połącz śmietanę z mąką. Dodaj śmietanę zmieszaną z mąką do zupy, gotuj kilka minut i dopraw do smaku cukrem i gałką muszkatołową.

Zupa cebulowa na śmietanie - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Zupę cebulową na śmietanie podawaj posypaną natką pietruszki z kluseczkami.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa cebulowa na śmietanie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa cebulowa na śmietanie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa cebulowa na śmietanie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa cebulowa na śmietanie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa cebulowa na śmietanie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa cebulowa na śmietanie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa cebulowa na śmietanie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa cebulowa na śmietanie - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Barszcz polski
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa cebulowa na śmietanieZupa cebulowa na śmietanie

Nieco inna wersja popularnej zupy cebulowej z dodatkiem śmietany i koncentratu pomidorowego to propozycja dla osób lubiących wyraziste warzywne kremy. Przyrządza się ją z bulionu, podsmażonej cebuli, koncentratu, zmielonej papryki konserwowej oraz przypraw. Do podkreślenia jej smaku wykorzystuje się gałkę muszkatołową i odrobinę cukru, ale sprawdzą się też tymianek i ostra papryka. Całość przeciera się, gdy cebula jest już odpowiednio miękka lub miksuje zupę blenderem. Następnie należy dodać jeszcze mąkę wymieszaną ze śmietaną. Dzięki nim zupa będzie gęsta i kremowa. Serwuj potrawę z kluseczkami, ciastem naleśnikowym lub z makaronem. Sprawdzą się także ziołowe grzanki. Przygotuj je wcześniej w piekarniku. Pokrojony w kostkę chleb skrop oliwą i posyp suszonymi ziołami. Wstaw do nagrzanego piekarnika i pozostaw tam do czasu, aż grzanki delikatnie się przyrumienią. Można też dołączyć do dania ciasto francuskie upieczone z krążkami cebuli i ziołami. Dowiedz się, jak zrobić tę pyszną potrawę. Zapoznaj się z naszym przepisem.