Zupa kremowa z cebuli przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zupa kremowa z cebuli

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

35

heart
591 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

311 osób wydrukowało

Pobierz pdf

657 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.75 litra

15 dekagramów

1 łyżka

4 dekagramy

8 sztuk

2 sztuki

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Z wody i bulionetki Knorr przygotuj wywar.

Zupa kremowa z cebuli - Krok 1

Krok 2

Pokrój cebulę w kostkę. Następnie lekko podsmaż, dodaj mąkę i zasmaż.

Zupa kremowa z cebuli - Krok 2

Krok 3

Cebulę dodaj do wywaru i gotuj 5 minut.

Zupa kremowa z cebuli - Krok 3

Krok 4

Francuską zupę cebulową Knorr rozprowadź w zimnej wodzie. Następnie dodaj do gotującej się zupy.

Zupa kremowa z cebuli - Krok 4

Krok 5

Opłucz rodzynki. Dodaj rodzynki i oliwki, chwilę pogotuj. Lekko przestudź.

Zupa kremowa z cebuli - Krok 5

Krok 6

Wymieszaj żółtka z małą ilością gotującej zupy, dodaj do zupy. Posyp posiekaną natką pietruszki i dopraw. Zupę kremową z cebulą podaj zaraz po przygotowaniu razem z grzankami.

Zupa kremowa z cebuli - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

1

Opinie o przepisie

  • Robert Popowicz

    Robert Popowicz , 23.11.2015

    żonie smakowało :) fajny i prosty przepis

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa kremowa z cebuli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa kremowa z cebuli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa kremowa z cebuli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa kremowa z cebuli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa kremowa z cebuli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa kremowa z cebuli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa kremowa z cebuli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa kremowa z cebuli - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa kremowa z cebuliZupa kremowa z cebuli

Jeśli lubisz klasyczną francuską zupę cebulową, powinna smakować Ci również proponowana tutaj zupa kremowa z cebuli. Gęsta, aksamitna, z wyczuwalnymi kawałkami warzyw, oliwek i ze słodkim akcentem w postaci rodzynków – to oryginalne i smaczne rozwiązanie, które sprawdzi się na uroczysty posiłek. Bazą zupy jest aromatyczny bulion drobiowy. Ugotuj go, a w tym czasie pokrój drobno oraz podsmaż cebulę. Wsyp do niej mąkę, która doda potrawie kremowej konsystencji, po czym przełóż wszystko do wywaru drobiowego. Do tak przygotowanej bazy dodaj pozostałe składniki, a żeby podkreślić smak zupy i dodatkowo ją zagęścić, dołącz też żółtko. Najpierw jednak rozmieszaj je z niewielką ilością gorącego płynu i wlej do lekko przestudzonej zupy. Pamiętaj, by nie zagotowywać jej ponownie, ponieważ spowoduje to powstanie grudek, a zupa powinna pozostać gładka. Serwuj tę potrawę z dodatkiem grzanek albo z kawałkami bagietki, jako przystawkę lub pierwsze danie. Bezpośrednio przed podaniem udekoruj zupę cebulową świeżymi ziołami. Udanego gotowania!