Włoska Caponata przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Włoska Caponata

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

7

heart
94 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

144 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

204 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

100 mililitrów

1 sztuka

3 sztuki

1 sztuka

1 opakowanie

80 mililitrów

50 gramów

50 gramów

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Warzywa pokrój w kostkę o boku około 1,5 cm. Podsmaż je na rozgrzanej oliwie, zaczynając od cebuli i papryki, stopniowo dodając cukinię i oliwki. Bakłażana smaż na końcu.

Włoska Caponata  - Krok 1

Krok 2

Całość zalej pomidorami z puszki, dodaj Ketchup Hellmann's Pikantny i kostki bulionowe.

Włoska Caponata  - Krok 2

Krok 3

Wszystko duś pod przykryciem 10-15 minut, mieszając co jakiś czas. Danie możesz doprawić odrobiną czarnego pieprzu, cukrem i solą.

Włoska Caponata  - Krok 3
1

Opinie o przepisie

  • daniel ostrowski

    daniel ostrowski , 30.05.2018

    Spoko

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Włoska Caponata  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Włoska Caponata  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Włoska Caponata  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Włoska Caponata  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Włoska Caponata  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Włoska Caponata  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Włoska Caponata  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Włoska Caponata  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
8 osób ogląda przepis:
Tajska zupa krewetkowa
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Włoska Caponata Włoska Caponata

Kuchnia śródziemnomorska cieszy się w naszym kraju ogromną popularnością. Prawdopodobnie ty też uwielbiasz pizzę i makaron. Ale czy słyszałaś o Caponacie? Jest to popularna we Włoszech, zwłaszcza w ich południowej części, potrawa trochę podobna do polskiego leczo. Istnieje wiele wersji tego dania, jednak zazwyczaj przyrządza się je z bakłażana, cukinii, kolorowej papryki i oliwek, można wykorzystać również pora, seler naciowy i rodzynki. Warzywa podsmaża się, a następnie dusi na patelni, tworząc aromatyczną potrawę o bardzo ciekawym słodko-kwaśnym smaku. Caponata doskonale sprawdza się jako przystawka oraz jako dodatek do innych dań. Jest łatwa i szybka w przygotowaniu, więc osoby które stawiają pierwsze kroki w kuchni nie powinny się jej obawiać. Można podać ją na ciepło, z ryżem, lub na zimno z chlebem bądź bagietką. Doskonale będzie też się komponowała z kieliszkiem czerwonego wina. Smacznego!