Bitki wołowe w stylu francuskim przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Bitki wołowe w stylu francuskim

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

13

heart
217 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

156 osób wydrukowało

Pobierz pdf

281 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

800 gramów

500 mililitrów

1 sztuka

500 mililitrów

1 sztuka

2 sztuki

1 sztuka

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wołowinę podziel na mniejsze kawałki, każdy po 4-5 dag. Następnie rozbij tłuczkiem mięso na klasyczne bitki.

Bitki wołowe w stylu francuskim - Krok 1

Krok 2

Na patelni rozgrzej olej i podsmaż bitki, uprzednio oprószając je mąką.

Bitki wołowe w stylu francuskim - Krok 2

Krok 3

Warzywa pokrój w kostkę i dodaj do mięsa. Smaż przez kilka minut.

Bitki wołowe w stylu francuskim - Krok 3

Krok 4

Następnie wlej wino i poczekaj, aż wyparuje alkohol.

Bitki wołowe w stylu francuskim - Krok 4

Krok 5

Następnie dodaj bulion oraz Sos do pieczeni ciemny Knorr. Całość gotuj około 20 minut, aż sos zgęstnieje i mięso będzie miękkie.

Bitki wołowe w stylu francuskim - Krok 5

Krok 6

Wszystkie zioła zwiń sznurkiem i dodaj do bitek pod koniec duszenia, aby całość nabrała aromatu. Podawaj samodzielnie lub z pieczywem.

Bitki wołowe w stylu francuskim - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Bitki wołowe w stylu francuskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Bitki wołowe w stylu francuskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Bitki wołowe w stylu francuskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Bitki wołowe w stylu francuskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Bitki wołowe w stylu francuskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Bitki wołowe w stylu francuskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Bitki wołowe w stylu francuskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Bitki wołowe w stylu francuskim - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Bitki wołowe w stylu francuskimBitki wołowe w stylu francuskim

Wołowinę podziel na mniejsze kawałki, każdy po 4-5 dag. Następnie rozbij tłuczkiem mięso na klasyczne bitki.