Bitki wołowe z cebulą i octem balsamicznym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Bitki wołowe z cebulą i octem balsamicznym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

21

heart
131 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

160 osób wydrukowało

Pobierz pdf

269 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

800 gramów

1 sztuka

2 sztuki

2 sztuki

1 pęczek

100 mililitrów

700 mililitrów

80 mililitrów

150 gramów

3 łyżki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wołowinę podziel na mniejsze kawałki, każdy po 4-5 dag. Następnie rozbij tłuczkiem mięso na klasyczne bitki.

Bitki wołowe z cebulą i octem balsamicznym   - Krok 1

Krok 2

Na patelni rozgrzej olej i podsmaż bitki, uprzednio oprószając je mąką.

Bitki wołowe z cebulą i octem balsamicznym   - Krok 2

Krok 3

Cebulę pokrój w piórka, czosnek posiekaj i dodaj do mięsa. Całość smaż, aż cebula będzie szklista.

Bitki wołowe z cebulą i octem balsamicznym   - Krok 3

Krok 4

Wsyp cukier i jak zacznie się karmelizować, wlej ocet oraz czerwone wino. Zagotuj i poczekaj, aż płyn wyparuje do połowy.

Bitki wołowe z cebulą i octem balsamicznym   - Krok 4

Krok 5

Wlej bulion, dodaj oliwki oraz Sos do pieczeni ciemny Knorr. Gotuj, aż sos zgęstnieje, a mięso będzie miękkie. Pod sam koniec duszenia dodaj posiekaną natkę pietruszki. Wymieszaj i natychmiast podawaj.

Bitki wołowe z cebulą i octem balsamicznym   - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

1

Opinie o przepisie

  • Danuta Sosnowska

    Danuta Sosnowska , 30.10.2015

    Aromatyczne, świetny sos. Łatwe i szybkie w przygotowaniu.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Bitki wołowe z cebulą i octem balsamicznym   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Bitki wołowe z cebulą i octem balsamicznym   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Bitki wołowe z cebulą i octem balsamicznym   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Bitki wołowe z cebulą i octem balsamicznym   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Bitki wołowe z cebulą i octem balsamicznym   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Bitki wołowe z cebulą i octem balsamicznym   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Bitki wołowe z cebulą i octem balsamicznym   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Bitki wołowe z cebulą i octem balsamicznym   - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Bitki wołowe z cebulą i octem balsamicznym  Bitki wołowe z cebulą i octem balsamicznym

Wołowinę podziel na mniejsze kawałki, każdy po 4-5 dag. Następnie rozbij tłuczkiem mięso na klasyczne bitki.