Cielęcina duszona - przepis z kością: w sosie | Przepisy.pl pixel

Duszona cielęcina

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

110

heart
168 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1189 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1402 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

800 gramów

1 sztuka

2 sztuki

2 sztuki

2 sztuki

2 sztuki

4 ziarna

2 sztuki

3 ziarna

700 mililitrów

100 gramów

1 szczypta

1 szczypta

80 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cielęcinę oprósz solą oraz pieprzem, a następnie obtocz w mące i obsmaż z obu stron. Mięso przełóż na chwilę na talerz.

Duszona cielęcina - Krok 1

Krok 2

Marchewkę zetrzyj na tarce, a cebulę pokrój w plastry. Warzywa podsmaż w tym samym garnku co mięso. Następnie oprósz je pozostałą mąką i smaż przez chwilę.

Duszona cielęcina - Krok 2

Krok 3

Mięso włóż z powrotem do garnka, w którym znajdują się warzywa i zalej 700 ml wody.

Duszona cielęcina - Krok 3

Krok 4

Dodaj przyprawy i Sos do pieczeni jasny Knorr. Całość duś pod przykryciem około 40 minut, od czasu do czasu mieszając.

Duszona cielęcina - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Duszona cielęcina - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Duszona cielęcina - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Duszona cielęcina - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Duszona cielęcina - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Duszona cielęcina - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Duszona cielęcina - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Duszona cielęcina - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Duszona cielęcina - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Duszona cielęcinaDuszona cielęcina

Wypróbuj przepis na idealnie soczystą, duszoną cielęcinę. Potrawa doskonale nada się na wykwintny obiad, czy uroczystą kolację. Przygotuj ją dla bliskich, a na pewno docenią ten wyrafinowany smak. Idealna cielęcina duszona w aromatycznym bulionie z warzywami, suszonymi grzybami i pachnącymi przyprawami zachwyci każde podniebienie. Tajemnica tej potrawy tkwi w odpowiednio przygotowanym mięsie i doskonale dobranych dodatkach. Oprósz cielęcinę sola i pieprzem, obtocz ją w mące i obsmaż z obu stron. Następnie zetrzyj na tarce marchewkę, pokrój cebulę, oprósz warzywa mąką i obsmaż. Połącz ze sobą wszystkie składniki, zalej je wodą i dodaj esencję do duszonych mięs Knorr. Duś danie przez około 40 minut od czasu do czasu mieszając. Delikatną cielęcinę podaj ze złocistymi ziemniakami i posyp świeżym koperkiem. Niebo w gębie!