Golonka w kapuście przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Golonka w kapuście

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

69

heart
1147 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

546 osób wydrukowało

Pobierz pdf

762 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

1 kilogram

2 sztuki

2 sztuki

0.5 sztuki

2 sztuki

1 sztuka

1 łyżka

30 gramów

2 sztuki

3 ziarna

2 litry

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Warzywa umyj i pokrój w mniejsze kawałki. Zalej 2 litrami wody. Dodaj przyprawy i ugotuj bulion.

Golonka w kapuście - Krok 1

Krok 2

Do gotowego wywaru włóż oczyszczone golonki. Aby nadać daniu wyrazisty smak dodaj Kostkę do mięs pieczeniowa Knorr i gotuj przez ok. 2 godziny, do momentu gdy będą miękkie. Następnie wyjmij mięso z wywaru.

Golonka w kapuście - Krok 2

Krok 3

Kapustę włóż do wywaru z mięsa i gotuj do momentu kiedy będzie miękka.

Golonka w kapuście - Krok 3

Krok 4

Pokrój cebulę w drobną kostkę. Z masła i cebuli zrób zasmażkę dodając mąkę, następnie dodaj do kapusty.

Golonka w kapuście - Krok 4

Krok 5

Oddziel mięso od kości. Mięso dodaj do kapusty i gotuj jeszcze przez 20 minut, żeby wszystkie smaki się połączyły. Podawaj z chlebem lub ziemniakami.

Golonka w kapuście - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Jeśli lubisz aromat kminku, dodaj szczyptę do sosu.

189

Opinie o przepisie

  • Barbara Gmurzyńska

    Barbara Gmurzyńska , 30.09.2017

    Rodzinne, i pyszne danie. Na jesienne dni idealne. Pozdrawiam.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zbigniew Pikor

    Zbigniew Pikor , 09.01.2015

    a gdzie piwo?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kasztanowa Kuchnia

    Kasztanowa Kuchnia , 07.01.2015

    "prawdziwa golonka" nie zawiera żadnej chemicznej "bulionetki"

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Michal Grotowski

    Michal Grotowski , 07.01.2015

    pamietajcie o bajpasach ale!! ☺

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krzysiek Dziwosz

    Krzysiek Dziwosz , 07.01.2015

    to samo pomyślałem, potrawka z aliena

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Łukasz Woźny

    Łukasz Woźny , 07.01.2015

    alien's head

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Yngvar Lieberg

    Yngvar Lieberg , 07.01.2015

    Svinelegg med surkål og poteter!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Roman Kiereta

    Roman Kiereta , 07.01.2015

    Pani nie wie co pisze ,jesc i pic mozna wszystko ,oczywiscie do tego duza porcja ruchu i razem to jest dopiero pychota !!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Roman Kiereta

    Roman Kiereta , 07.01.2015

    Osobiscie wole z pietka razowca,do tego chrzan i duza kufa beera !!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zenek Koroś

    Zenek Koroś , 07.01.2015

    Najlepsza jest z chlebem i chrzanem.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jerzy Wędrychowicz

    Jerzy Wędrychowicz , 07.01.2015

    A gdzie browarek?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magdalena Mańka

    Magdalena Mańka , 07.01.2015

    Dobre ale 2 miliony kalorii !

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Joachim Klampko

    Joachim Klampko , 07.01.2015

    A kaj modro kapusta? tak jedzą ino Go>>>>.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Edy Visakhadd

    Edy Visakhadd , 07.01.2015

    Okropne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jadwiga Raczynska

    Jadwiga Raczynska , 07.01.2015

    mnia mnia pychota kiedys jedlem dzis bym powtorzyl to dasnie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Janusz Lipinski

    Janusz Lipinski , 07.01.2015

    I wyszedł bigos.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Wierzbicka

    Barbara Wierzbicka , 07.01.2015

    Zbyt tłuste, niezdrowe

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Tomek Krzeminski

    Tomek Krzeminski , 07.01.2015

    Przy takim tytule, aż strach napisać, że nie przepadam za golonką...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jan Idziejczak

    Jan Idziejczak , 07.01.2015

    jak wyjdę ze sz,,,,,to pójdę na taki obiadek!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bożena Fink

    Bożena Fink , 07.01.2015

    ... przez dwa dni próbowałam i prawie jestem przekonana ...poprosiłam by w przyszlym tygodniu przekonywał mnie też i może w następnym ... ?, hi,hi ... .

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Antoni Pukos

    Antoni Pukos , 07.01.2015

    Kiedyś prosiłaś na fb zeby za niegrzeczne obiadki dawać po lapkach. I co?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Aurelia Bednarska

    Aurelia Bednarska , 07.01.2015

    Wszystko fajnie ale bez -bulionetki-

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wiesław Zdobylak

    Wiesław Zdobylak , 06.01.2015

    Mniam, mniam...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Norbert Brzank

    Norbert Brzank , 06.01.2015

    golonka jakos wyglonda ale te starozytne talezyki bez apetytu male

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krzysztof Stąporek

    Krzysztof Stąporek , 06.01.2015

    Lubię to a nie powinienem :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kamil Chruściel

    Kamil Chruściel , 06.01.2015

    Już jestem głodny

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maciej Polak

    Maciej Polak , 06.01.2015

    Na prawdziwa golonke zapraszam do mnie chlopskiej izby na pietryne!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Czesław Wa

    Czesław Wa , 06.01.2015

    lubie to ale bez kapusty

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Osa

    Maria Osa , 06.01.2015

    O nie Darek tylko nie golonka ha ha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Janek Cebulski

    Janek Cebulski , 06.01.2015

    golonko w kapuscie i do tego 100-ta gorzoleczki .

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Golonka w kapuście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Golonka w kapuście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Golonka w kapuście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Golonka w kapuście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Golonka w kapuście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Golonka w kapuście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Golonka w kapuście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Golonka w kapuście - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Golonka w kapuścieGolonka w kapuście

Golonka to danie, które przyrządzić można na wiele sposobów – po bawarsku, w piwnej kąpieli, a może… w kiszonej kapuście? Brzmi wybornie, smakuje jeszcze lepiej. Przyrządzanie tego wyśmienitego dania rozpocznij od dokładnego umycia i osuszenia golonki. Jeśli pozostały na niej włoski, opal je nad kuchenką gazową lub usuń nożem. Kiszoną kapustę odciśnij z nadmiaru soku. Gdy jest bardzo kwaśna, przepłucz ją najpierw zimną wodą, odcedź i dopiero wtedy lekko posiekaj. Golonka doskonale smakować będzie z ziemniakami z chrupiącą skórką. Ugotuj je na półtwardo i odcedź. Po tym jak odrobinę przestygną, pokrój na ćwiartki i przełóż do żaroodpornego naczynia. Oprósz solą, ziołami, skrop oliwą i piecz przez około dwadzieścia minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Gotowe ziemniaczki możesz dodatkowo posypać prażoną cebulką.  1713 Golonka po bawarsku https://www.przepisy.pl/przepis/golonka-po-bawarsku Bawaria słynie na całym świecie nie tylko z Oktoberfest, czyli organizowanego co roku święta piwa, ale również z Haxe – soczystej golonki z rumianą skórką, która podawana jest zazwyczaj z knedlami i kiszoną kapustą. Nie musisz jednak jechać z wizytą do naszych zachodnich sąsiadów, by zjeść wyśmienitą golonkę po bawarsku. Możesz przyrządzić ją własnoręcznie – wbrew pozorom nie jest to takie skomplikowane. Wystarczy przestrzegać kilku prostych zasad. Pamiętaj na przykład o tym, aby skórę golonki po oczyszczeniu delikatnie naciąć w kratkę, dzięki czemu lepiej nasiąknie przyprawami. Nie zapominaj także podlewać ją podczas pieczenia piwem, najlepiej ciemnym, które nada mięsu wyjątkowy smak, a skórce – piękny, złocisty kolor. Gotowy bawarski specjał podawaj na stół od razu po wyciągnięciu z piekarnika. Jej aromat sprawi, że nikt nie oprze się daniu.