
Składniki
4 sztuki
1 kilogram
2 sztuki
2 sztuki
0.5 sztuki
2 sztuki
1 sztuka
1 łyżka
30 gramów
2 sztuki
3 ziarna
2 litry
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Warzywa umyj i pokrój w mniejsze kawałki. Zalej 2 litrami wody. Dodaj przyprawy i ugotuj bulion.

Krok 2
Do gotowego wywaru włóż oczyszczone golonki. Aby nadać daniu wyrazisty smak dodaj Kostkę do mięs pieczeniowa Knorr i gotuj przez ok. 2 godziny, do momentu gdy będą miękkie. Następnie wyjmij mięso z wywaru.

Krok 3
Kapustę włóż do wywaru z mięsa i gotuj do momentu kiedy będzie miękka.

Krok 4
Pokrój cebulę w drobną kostkę. Z masła i cebuli zrób zasmażkę dodając mąkę, następnie dodaj do kapusty.

Krok 5
Oddziel mięso od kości. Mięso dodaj do kapusty i gotuj jeszcze przez 20 minut, żeby wszystkie smaki się połączyły. Podawaj z chlebem lub ziemniakami.


Dobra rada:
Jeśli lubisz aromat kminku, dodaj szczyptę do sosu.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Golonka w kapuście
Golonka to danie, które przyrządzić można na wiele sposobów – po bawarsku, w piwnej kąpieli, a może… w kiszonej kapuście? Brzmi wybornie, smakuje jeszcze lepiej. Przyrządzanie tego wyśmienitego dania rozpocznij od dokładnego umycia i osuszenia golonki. Jeśli pozostały na niej włoski, opal je nad kuchenką gazową lub usuń nożem. Kiszoną kapustę odciśnij z nadmiaru soku. Gdy jest bardzo kwaśna, przepłucz ją najpierw zimną wodą, odcedź i dopiero wtedy lekko posiekaj. Golonka doskonale smakować będzie z ziemniakami z chrupiącą skórką. Ugotuj je na półtwardo i odcedź. Po tym jak odrobinę przestygną, pokrój na ćwiartki i przełóż do żaroodpornego naczynia. Oprósz solą, ziołami, skrop oliwą i piecz przez około dwadzieścia minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Gotowe ziemniaczki możesz dodatkowo posypać prażoną cebulką. 1713 Golonka po bawarsku https://www.przepisy.pl/przepis/golonka-po-bawarsku Bawaria słynie na całym świecie nie tylko z Oktoberfest, czyli organizowanego co roku święta piwa, ale również z Haxe – soczystej golonki z rumianą skórką, która podawana jest zazwyczaj z knedlami i kiszoną kapustą. Nie musisz jednak jechać z wizytą do naszych zachodnich sąsiadów, by zjeść wyśmienitą golonkę po bawarsku. Możesz przyrządzić ją własnoręcznie – wbrew pozorom nie jest to takie skomplikowane. Wystarczy przestrzegać kilku prostych zasad. Pamiętaj na przykład o tym, aby skórę golonki po oczyszczeniu delikatnie naciąć w kratkę, dzięki czemu lepiej nasiąknie przyprawami. Nie zapominaj także podlewać ją podczas pieczenia piwem, najlepiej ciemnym, które nada mięsu wyjątkowy smak, a skórce – piękny, złocisty kolor. Gotowy bawarski specjał podawaj na stół od razu po wyciągnięciu z piekarnika. Jej aromat sprawi, że nikt nie oprze się daniu.