
Składniki
500 gramów
1 sztuka
2 sztuki
1 łyżka
1 litr
200 gramów
500 gramów
2 łyżki
1 łyżka
0.5 łyżeczki
1 łyżka
50 mililitrów
1 szczypta
1 łyżeczka
2 łyżki
2 sztuki
2 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cebulę i boczek pokrój w kostkę. Boczek podsmaż na patelni tak, aby wytopił się z niego tłuszcz, następnie dodaj połowę cebuli. Po chwili dodaj odciśniętą kiszoną kapustę, mielony kminek, miód i majeranek. Całość podlej szklanką wody i gotuj, aż kapusta zrobi się miękka, a sos prawie zupełnie odparuje.

Krok 2
Kapustę odstaw do ostygnięcia.

Krok 3
Mięso umyj, oczyść z błon i żył. Pokrój na steki, które rozbij młotkiem kuchennym przez folię spożywczą. Następnie oprósz je Delikatem Knorr, pieprzem i słodką papryką.

Krok 4
Na powierzchnię mięsa nałóż porcję kapusty, mięso zroluj i zepnij wykałaczkami.

Krok 5
Roladki oprósz w mące i obsmaż w garnku. W momencie, gdy mięso nabierze złotawego koloru, dodaj resztę pokrojonej cebuli oraz koncentrat pomidorowy. Całość zalej 700 ml zimnej wody i zagotuj.

Krok 6
Zbierz z powierzchni powstałą pianę, dodaj przyprawy i Kostkę do mięs pieczeniową Knorr. Całość gotuj pod częściowym przykryciem na wolnym ogniu, przez około 30 minut, aż mięso będzie miękkie.

Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Rolada z szynki z kiszoną kapustą
Mięsna rolada, tradycyjnie kojarzona ze Śląskiem, jest wyjątkowo popularnym daniem, serwowanym w różnych odmianach. Spróbujcie nieco innej wersji, z boczkiem i kapustą kiszoną. Podstawą jest szynka, która gwarantuje kruchość mięsa i łatwe formowanie w tradycyjny wałek. Szynka w kapuście kiszonej to doskonały pomysł na odświeżenie klasycznych przepisów, wzbogaconych o nieco zmienione składniki. Rolada z kapustą kiszoną i szynką jest kwintesencją tradycji połączonej z nowoczesnością.
Dla kogo?
Rolady z szynki i z kapustą kiszoną przypadną do gustu miłośnikom tradycyjnych oraz kruchych mięs, łączących w nadzieniu różnorodne smaki.
Na jaką okazję?
Roladki z szynki z kiszoną kapustą podajcie na rodzinny obiad!
Czy wiesz, że?
Rolady, wywodzące się ze Śląska, przygotowywane są tradycyjnie z wołowiny. Nadzienie obowiązkowo zawiera ogórek kiszony, musztardę i cebulę. Danie, z aromatycznym sosem, serwowane jest zwykle w towarzystwie modrej kapusty, podawanej na ciepło.
Dla urozmaicenia:
Do rolad mięsnych możesz podać gotowane ziemniaki lub ulubioną kaszę. Nie zapomnij o obfitym polaniu dodatków sosem.