
Składniki
300 gramów
6 plastrów
1 sztuka
2 sztuki
3 sztuki
6 ziaren
2 litry
1 szczypta
2 sztuki
1 sztuka
1 łyżeczka
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kapustę poszatkuj i zalej 2 l wody. Dodaj liść laurowy, kminek, ziele angielskie oraz pieprz. Gotuj przez około 30 minut.

Krok 2
Po tym czasie dodaj do kapusty startą marchewkę.

Krok 3
Szynkę pokrój w cienkie paski i podsmaż na patelni. Gdy będzie rumiana, dodaj do zupy.

Krok 4
Do zupy dodaj koncentrat i dokładnie wymieszaj. Teraz dopraw zupę majerankiem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i kostką Rosołu z kury Knorr. Całość gotuj jeszcze około 20 minut na małym ogniu. Podawaj z pieczywem.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kapuśniak z szynką
Jeżeli jesteś zwolennikiem tradycyjnej kuchni polskiej, to nasz przepis na kapuśniak z szynką będzie strzałem w dziesiątkę. Do przygotowania tej potrawy będziesz potrzebować 60 minut wolnego czasu, dobrych chęci oraz składników, które znajdziesz w recepturze. To jak, kiedy rozpoczynasz kulinarne działania? Powodzenia!
Dla kogo?
Kapuśniak z szynką sprawdzi się w jadłospisach miłośników kwaśnych potraw. Przygotuj go według naszej receptury, a dowiesz się, co oznacza moc aromatu w daniu! Kapuśniak przypadnie także do gustu osobom, które lubią mięsne akcenty w potrawach.
Na jaką okazję?
Kapuśniak na szynce to doskonała propozycja na obiad. Możesz przygotować większy garnek tego dania i serwować je kilka dni z rzędu. Odgrzewany kapuśniak smakuje równie smacznie, więc nie musisz martwić się o codzienne gotowanie w zabieganych chwilach. Skusisz się?
Czy wiesz, że?
Nasza receptura jest naprawdę prosta i nikt nie będzie miał z nią trudności – nawet osoby zaczynające swoją przygodę z gotowaniem. Kapustę poszatkuj i zalej 2 l wody. Dodaj liść laurowy, kminek, ziele angielskie oraz pieprz. Gotuj przez około 30 minut, aż wszystkie składniki się ze sobą „polubią”.
Dla urozmaicenia:
Chcesz urozmaicić kapuśniak z szynką wieprzową o dodatkową porcję mięs? Mamy na to sposób. Możesz urozmaicić naszą recepturę żeberkami, które równie często pojawiają się w przepisach na kapuśniak. Po przygotowania dania koniecznie napisz nam w komentarzu, jak Ci smakowało!