
Składniki
40 dekagramów
1 sztuka
1 szklanka
1 szklanka
10 sztuk
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przygotuj bulion z wody i bulionetki Knorr.

Krok 2
Rozdrobnij kalafiora. Ugotuj w bulionie, aż będzie bardzo miękki.

Krok 3
Odcedź i zmiksuj kalafiora.

Krok 4
Przetrzyj, dodaj keczup i śmietanę.

Krok 5
Pokrój oliwki w plasterki i dodaj do sosu. Przypraw do smaku sokiem z cytryny. Sos kalafiorowy podawaj do jaj, ryb.

Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sos kalafiorowy
Sos kalafiorowy doskonale sprawdzi się jako dodatek do wielu dań. Jego smak idealnie skomponuje się z potrawami rybnymi, jajkami czy pulpetami. Do jego przygotowania wykorzystaj bulion, dzięki któremu delikatne warzywo nabierze wyrazistości. Na początek umyj kalafiora, najlepiej średniej wielkości i gotuj do momentu, aż będzie bardzo miękki. Jeśli nie masz świeżego kalafiora, zdecyduj się na mrożonego, a efekt będzie równie smaczny. Jeśli chcesz, dodaj do niego podsmażoną wcześniej na patelni cebulę oraz czosnek. Po odsączeniu z wody wszystko zmiksuj za pomocą blendera. Dodaj pozostałe składniki, czyli sok z cytryny, który przełamie pozostałe smaki, oraz śmietanę, która doda całości kremowej konsystencji. Lekko różowy kolor otrzymasz dzięki łagodnemu ketchupowi. Opcjonalnie dopraw sos świeżo zmielonym czarnym pieprzem lub papryczką chili. Sos podawaj w osobnej sosjerce udekorowany świeżą natką pietruszki, czarnymi oliwkami albo koperkiem. Zainspiruj się tym przepisem na uniwersalny sos kalafiorowy.