Sos kalafiorowy przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sos kalafiorowy

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

7

heart
96 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

57 osób wydrukowało

Pobierz pdf

128 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

40 dekagramów

1 sztuka

1 szklanka

1 szklanka

10 sztuk

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj bulion z wody i bulionetki Knorr.

Sos kalafiorowy  - Krok 1

Krok 2

Rozdrobnij kalafiora. Ugotuj w bulionie, aż będzie bardzo miękki.

Sos kalafiorowy  - Krok 2

Krok 3

Odcedź i zmiksuj kalafiora.

Sos kalafiorowy  - Krok 3

Krok 4

Przetrzyj, dodaj keczup i śmietanę.

Sos kalafiorowy  - Krok 4

Krok 5

Pokrój oliwki w plasterki i dodaj do sosu. Przypraw do smaku sokiem z cytryny. Sos kalafiorowy podawaj do jaj, ryb.

Sos kalafiorowy  - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sos kalafiorowy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sos kalafiorowy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sos kalafiorowy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sos kalafiorowy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sos kalafiorowy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sos kalafiorowy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sos kalafiorowy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sos kalafiorowy  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Pomidory z mozzarellą
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sos kalafiorowy Sos kalafiorowy

Sos kalafiorowy doskonale sprawdzi się jako dodatek do wielu dań. Jego smak idealnie skomponuje się z potrawami rybnymi, jajkami czy pulpetami. Do jego przygotowania wykorzystaj bulion, dzięki któremu delikatne warzywo nabierze wyrazistości. Na początek umyj kalafiora, najlepiej średniej wielkości i gotuj do momentu, aż będzie bardzo miękki. Jeśli nie masz świeżego kalafiora, zdecyduj się na mrożonego, a efekt będzie równie smaczny. Jeśli chcesz, dodaj do niego podsmażoną wcześniej na patelni cebulę oraz czosnek. Po odsączeniu z wody wszystko zmiksuj za pomocą blendera. Dodaj pozostałe składniki, czyli sok z cytryny, który przełamie pozostałe smaki, oraz śmietanę, która doda całości kremowej konsystencji. Lekko różowy kolor otrzymasz dzięki łagodnemu ketchupowi. Opcjonalnie dopraw sos świeżo zmielonym czarnym pieprzem lub papryczką chili. Sos podawaj w osobnej sosjerce udekorowany świeżą natką pietruszki, czarnymi oliwkami albo koperkiem. Zainspiruj się tym przepisem na uniwersalny sos kalafiorowy.