
Składniki
25 dekagramów
5 dekagramów
10 dekagramów
0.5 szklanki
2 łyżki
2 szklanki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Zagotuj Bulionetkę drobiową Knorr z dwoma szklankami wody.

Krok 2
Oczyść dynię i rozdrobnij na mniejsze elementy. Pokrój cebulę w kawałki. Pokrojoną na kawałki cebulę oraz dynię, skrop oliwą z oliwek i piecz w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni, aż warzywa się zrumienią.

Krok 3
Pokrój pomidory w kostkę. Do wywaru dodaj pomidory, curry, śmietanę oraz upieczone warzywa i duś wszystko do miękkości.

Krok 4
Możesz również zmiksować.

Krok 5
Następnie przetrzyj.

Krok 6
Na końcu dodaj posiekany koperek.

Krok 7
Sos dyniowy podawaj do mięs i makaronu.

Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sos dyniowy
Miąższ z dyni stanowi znakomitą bazę sosu – nada mu subtelny, lekko orzechowy posmak, kremową konsystencję oraz intensywny pomarańczowy kolor. Jesteśmy przekonani, że dla wielu miłośników gotowania przepis na sos z dyni będzie powiewem świeżości w kuchni! Jak się za niego zabrać? Zacznij od przygotowania wywaru z drobiowej bulionetki. Dynię oczyść, obierz ze skóry i pokrój na mniejsze kawałki, a cebulę drobno posiekaj. Resztę instrukcji znajdziesz w naszej recepturze na sos dyniowy.
Dla kogo? Sos dyniowy przypadnie do gustu miłośnikom warzyw pod różnymi postaciami. Ułóż je na blaszce, skrop oliwą i piecz do momentu, aż się zarumienią. Pomidory sparz, obierz ze skórki i pokrój w kostkę, po czym dodaj je do bulionu na sos z dyni.
Na jaką okazję? Aby nadać dipowi z dyni wyrazistszy zapach i smak, wsyp do niego także szczyptę przyprawy curry. Wywar zabiel kwaśną śmietaną, pamiętając, by wcześniej ją zahartować. Na koniec do garnka powinna trafić upieczona dynia i cebula. Sos z dyni sprawdzi się zawsze, gdy będziesz mieć ochotę na aromatyczny posiłek. Poczęstuj nim znajomych podczas spotkania w domowym zaciszu. Będą oczarowani!
Czy wiesz, że? Do przyrządzenia przepisu na sos z dynią sprawdzi się większość odmian charakterystycznego warzywa, poza dynią makaronową, której przypominający nitki miąższ trudno będzie zmiksować.
Dla urozmaicenia: Sos z dyni do mięsa duś na wolnym ogniu, aż warzywa będą miękkie. Następnie zmiksuj na gładki krem za pomocą blendera lub przetrzyj przez sitko. Gotowy sos dyniowy wzbogać koperkiem i podawaj jako dodatek do dań mięsnych lub makaronu. Sprawdź, jakie to proste.