Sos dyniowy do mięsa – przepis na prosty dip | Przepisy.pl pixel

Sos dyniowy

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

17

heart
105 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

222 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

253 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

25 dekagramów

5 dekagramów

10 dekagramów

0.5 szklanki

2 łyżki

2 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zagotuj Bulionetkę drobiową Knorr z dwoma szklankami wody.

Sos dyniowy - Krok 1

Krok 2

Oczyść dynię i rozdrobnij na mniejsze elementy. Pokrój cebulę w kawałki. Pokrojoną na kawałki cebulę oraz dynię, skrop oliwą z oliwek i piecz w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni, aż warzywa się zrumienią.

Sos dyniowy - Krok 2

Krok 3

Pokrój pomidory w kostkę. Do wywaru dodaj pomidory, curry, śmietanę oraz upieczone warzywa i duś wszystko do miękkości.

Sos dyniowy - Krok 3

Krok 4

Możesz również zmiksować.

Sos dyniowy - Krok 4

Krok 5

Następnie przetrzyj.

Sos dyniowy - Krok 5

Krok 6

Na końcu dodaj posiekany koperek.

Sos dyniowy - Krok 6

Krok 7

Sos dyniowy podawaj do mięs i makaronu.

Sos dyniowy - Krok 7
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sos dyniowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sos dyniowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sos dyniowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sos dyniowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sos dyniowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sos dyniowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sos dyniowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sos dyniowy - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Szybka zalewajka
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sos dyniowySos dyniowy

Miąższ z dyni stanowi znakomitą bazę sosu – nada mu subtelny, lekko orzechowy posmak, kremową konsystencję oraz intensywny pomarańczowy kolor. Jesteśmy przekonani, że dla wielu miłośników gotowania przepis na sos z dyni będzie powiewem świeżości w kuchni! Jak się za niego zabrać? Zacznij od przygotowania wywaru z drobiowej bulionetki. Dynię oczyść, obierz ze skóry i pokrój na mniejsze kawałki, a cebulę drobno posiekaj. Resztę instrukcji znajdziesz w naszej recepturze na sos dyniowy.

Dla kogo? Sos dyniowy przypadnie do gustu miłośnikom warzyw pod różnymi postaciami. Ułóż je na blaszce, skrop oliwą i piecz do momentu, aż się zarumienią. Pomidory sparz, obierz ze skórki i pokrój w kostkę, po czym dodaj je do bulionu na sos z dyni.

Na jaką okazję? Aby nadać dipowi z dyni wyrazistszy zapach i smak, wsyp do niego także szczyptę przyprawy curry. Wywar zabiel kwaśną śmietaną, pamiętając, by wcześniej ją zahartować. Na koniec do garnka powinna trafić upieczona dynia i cebula. Sos z dyni sprawdzi się zawsze, gdy będziesz mieć ochotę na aromatyczny posiłek. Poczęstuj nim znajomych podczas spotkania w domowym zaciszu. Będą oczarowani!

Czy wiesz, że? Do przyrządzenia przepisu na sos z dynią sprawdzi się większość odmian charakterystycznego warzywa, poza dynią makaronową, której przypominający nitki miąższ trudno będzie zmiksować.

Dla urozmaicenia: Sos z dyni do mięsa duś na wolnym ogniu, aż warzywa będą miękkie. Następnie zmiksuj na gładki krem za pomocą blendera lub przetrzyj przez sitko. Gotowy sos dyniowy wzbogać koperkiem i podawaj jako dodatek do dań mięsnych lub makaronu. Sprawdź, jakie to proste.