Lasagne ze szpinakiem i grzybami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Lasagne ze szpinakiem i grzybami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

14

heart
594 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

277 osób wydrukowało

Pobierz pdf

313 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

1 sztuka

500 gramów

500 gramów

2 sztuki

2 sztuki

150 gramów

40 gramów

0.5 litra

150 gramów

20 gramów

80 gramów

5 gramów

20 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebule i czosnek pokrój w drobną kostkę. Pieczarki w cząstki. Suszone pomidory w paski. Orzechy lekko posiekaj.

Lasagne ze szpinakiem i grzybami - Krok 1

Krok 2

Na patelni smaż cebulę z czosnkiem oraz pieczarki. Następnie dodaj oczyszczony szpinak oraz orzechy i suszone pomidory. Smaż przez chwilę. Całość dopraw Przyprawą Uniwersalną Delikat Knorr.

Lasagne ze szpinakiem i grzybami - Krok 2

Krok 3

Przygotuj sos beszamelowy: na maśle podsmaż krótko mąkę, następnie wlewaj mleko energicznie mieszając tak, aby nie powstały grudki. Dodaj Bulionetkę drobiową Knorr oraz gałkę muszkatołową. Zagotuj sos, powinien być gęsty.

Lasagne ze szpinakiem i grzybami - Krok 3

Krok 4

W naczyniu żaroodpornym, dno posmaruj sosem beszamelowym, następnie połóż warstwę makaronu, ponownie polej sosem, ułóż masę szpinakową, posyp startym serem i przykryj drugą warstwą makaronu. Czynność tę powtórz do wyczerpania przygotowanych produktów, ale tak, aby masa nie wystawała ponad naczynie.

Lasagne ze szpinakiem i grzybami - Krok 4

Krok 5

Ostatnią warstwę makaronu polej obficie sosem oraz posyp pozostałym serem. Zapiekaj w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 25 minut. Podawaj z ulubionym sosem, na przykład Spaghetti Toscana Knorr.

Lasagne ze szpinakiem i grzybami - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Lasagne ze szpinakiem i grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Lasagne ze szpinakiem i grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Lasagne ze szpinakiem i grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Lasagne ze szpinakiem i grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Lasagne ze szpinakiem i grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Lasagne ze szpinakiem i grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Lasagne ze szpinakiem i grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Lasagne ze szpinakiem i grzybami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Lasagne ze szpinakiem i grzybamiLasagne ze szpinakiem i grzybami

Jeśli jeszcze nie przyrządzałaś lasagne ze szpinakiem i grzybami, ten prosty przepis na pyszne danie dla 4 osób będzie dla ciebie idealny. Nie ma chyba na świecie osoby, która nie lubi makaronu. Dziesiątki odmian, kształtów, kolorów i dodatków sprawiają, że jest bardzo chętnie jedzony w każdej postaci. Polacy zjadają go prawie sześciokrotnie mniej niż Włosi, a więc nadrób stracony czas i przygotuj swojej rodzinie tę świetną wersję lasagne ze świeżym bądź mrożonym szpinakiem i dwoma garściami ulubionych grzybów. Przydadzą ci się jeszcze drobno pokrojone orzechy włoskie i aromatyczne suszone pomidory z zalewy, które wspaniale połączą się makaronem, tartym żółtym serem, liśćmi szpinaku i grzybami. Usmażone na patelni warzywa dopraw solidnie uniwersalną przyprawą Delikat Knorr. Pod koniec gotowania sosu beszamelowego dodaj drobiową bulionetkę Knorr, gałkę muszkatołową i zagotuj całość. Po wyjęciu zapieczonego makaronu z piekarnika, możesz polać go dodatkowo porcją sosu spaghetti toscana Knorr.