Grillowany ser Halloumi - przepis na halloumi z grilla | Przepisy.pl pixel

Grillowany ser Halloumi

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

3

heart
127 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

30 osób wydrukowało

Pobierz pdf

100 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 opakowania

2 łyżki

1 łyżeczka

1 szczypta

2 sztuki

1 sztuka

1 pęczek

4 łyżki

1 sztuka

0.5 pęczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj dresing do zamarynowania sera. Czosnek i cytrynę pokrój w plasterki. Dodaj przyprawę Kmin Rzymski z Indii Knorr, sól morską i połącz z olejem z pestek winogron.

Grillowany ser Halloumi  - Krok 1

Krok 2

Ser pokrój w grubsze plastry i zamarynuj w sosie.

Grillowany ser Halloumi  - Krok 2

Krok 3

Jarmuż umyj, sparz wrzątkiem. Cebulkę pokrój w cienkie piórka.

Grillowany ser Halloumi  - Krok 3

Krok 4

Ser grilluj po 2-3 minuty z każdej strony. Po usmażeniu przełóż ponownie do marynaty.

Grillowany ser Halloumi  - Krok 4

Krok 5

Na dnie talerza rozsmaruj sos Hellmann's, następnie połóż liście jarmużu, cebulę i grillowany ser. Całość skrop po wierzchu marynatą i udekoruj dużą ilością listków pietruszki.

Grillowany ser Halloumi  - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Takie danie możesz podawać posypane krotonami.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Grillowany ser Halloumi  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Grillowany ser Halloumi  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Grillowany ser Halloumi  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Grillowany ser Halloumi  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Grillowany ser Halloumi  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Grillowany ser Halloumi  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Grillowany ser Halloumi  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Grillowany ser Halloumi  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Bataty z rozmarynem
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Najnowsze artykuły

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Grillowany ser Halloumi Grillowany ser Halloumi

Dla Cypryjczyków jest to nie tylko najbardziej znany produkt eskportowy ich wyspy, ale także cenny lokalny produkt oraz symbol tradycyjnej kuchni. Od wieków produkowany według tej samej receptury. Chcąc poznać tamtejsze receptury, sięgnij po przepis na grillowany ser Halloumi. Roztopiony, delikatny, rozpływający się w ustach. Rozpocznij sezon grillowy już teraz!

Dla kogo?

Dla wszystkich fanów sera! A Ty, który lubisz najbardziej? Ser Halloumi nadaje się do grillowania, jak i smażenia. W tej kategorii to niekwestionowany lider!

Na jaką okazję?

Każda okazja jest dobra, aby spróbować grillowany ser Halloumi! Pysznie smakuje zarówno solo, jak i jako dodatek do szaszłyków, burgerów czy sałatek.

Czy wiesz, że?

Halloumi to cypryjski ser, który powstaje z połączenia mleka owczego i mięty lub ze zmieszania trzech rodzajów: mleka krowiego, owczego i koziego. Wyrób charakteryzuje się dużą elastycznością oraz zwartą strukturą.

Dla urozmaicenia:

Takie danie możesz podawać posypane dużą ilością listków pietruszki.