Grillowane burgery z łososia i krewetek przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Grillowane burgery z łososia i krewetek

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

heart
49 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

14 osób wydrukowało

Pobierz pdf

60 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

200 gramów

3 łyżki

2 sztuki

1 sztuka

2 łyżki

1 pęczek

2 łyżki

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Krewetki rozmroź, obierz z pancerza, oczyść i osusz. Następnie wraz z łososiem zmiel w maszynce do mielenia mięsa na dużych oczkach.

Grillowane burgery z łososia i krewetek  - Krok 1

Krok 2

Czosnek, czerwoną cebulę, zieloną papryczkę oraz zioła posiekaj. Dodaj wszystko do łososia i krewetek.

Grillowane burgery z łososia i krewetek  - Krok 2

Krok 3

Mieszankę dopraw otartą skórką z cytryn, sosem sojowym, sosem Hellmann's oraz przyprawą Knorr. Dodaj jajko i całość wymieszaj.

Grillowane burgery z łososia i krewetek  - Krok 3

Krok 4

Lekko zwilżonymi dłońmi uformuj burgery i smaż na grillu po 2-3 minuty z każdej strony. Podawaj na liściach świeżej sałaty skropione oliwą lub tradycyjnie w bułce z ulubionymi dodatkami.

Grillowane burgery z łososia i krewetek  - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

1

Opinie o przepisie

  • Justyna Paszko

    Justyna Paszko , 04.09.2020

    pyszności

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Grillowane burgery z łososia i krewetek  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Grillowane burgery z łososia i krewetek  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Grillowane burgery z łososia i krewetek  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Grillowane burgery z łososia i krewetek  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Grillowane burgery z łososia i krewetek  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Grillowane burgery z łososia i krewetek  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Grillowane burgery z łososia i krewetek  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Grillowane burgery z łososia i krewetek  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Grillowane burgery z łososia i krewetek Grillowane burgery z łososia i krewetek

Przysmak, który choć zawędrował do nas zza oceanu, dobrze czuje się na polskim gruncie i zyskuje coraz więcej zwolenników. I choć klasyczne opcje są zawsze bezpieczne, to czasem warto postawić na odrobinę szaleństwa. Co powiesz na połączenie kuchni amerykańskiej ze śródziemnomorską? Odpowiedzią na to pytanie są grillowane burgery z łososia i krewetek! Spróbuj sam!

Dla kogo?

Dla wszystkich wielbicieli burgerów. Zmieniaj składniki, baw się smakami i twórz nowe kompozycje. Przygotowany przepis Ci w tym pomoże!

Na jaką okazję?

Grillowane burgery z łososia i krewetek sprawdzą się w roli obiadu - zarówno w domu, jak i na świeżym powietrzu. Wybór należy do Ciebie!

Czy wiesz, że?

Hamburgera wymyślono prawdopodobnie w 1904 roku. Amerykański garncarz zaproponował swoimi gościom mielonego kotleta podanego na grzance z sałatą, majonezem i musztarda. Obecnie hamburger to najpopularniejsza kanapka na świecie, której nikomu nie trzeba przedstawiać.

Dla urozmaicenia:

Grillowanego burgera możesz również podać z ketchupem lub majonezem.