
Składniki
300 gramów
100 gramów
150 gramów
150 gramów
1 sztuka
500 gramów
50 mililitrów
1 sztuka
1 sztuka
0.5 sztuki
2 sztuki
1 sztuka
2 łyżki
3 sztuki
1 łyżka
1 opakowanie
1 szczypta
1 pęczek
100 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W dużej misce szybkimi ruchami, połącz mąkę, ser, masło i 100 ml wody, możesz w tym momencie ciasto delikatnie posolić. Ciasto powinno być gładkie. Podziel je na dwa kawałki, zawiń w folię spożywczą i włóż do zamrażalki. Tego typu ciasto jest dość luźne - dlatego trzeba pracować nad nim gdy jest mocno schłodzone.

Krok 2
Marchew, selera, pasternak i cebulę pokrój w drobną kostkę lub zetrzyj na tarce, posiekaj natkę pietruszki i czosnek.

Krok 3
Ziemniaki ugotuj w garnku, przeciśnij przez praskę, dopraw gałką muszkatołową i dodaj łyżkę masła.

Krok 4
W garnku na rozgrzanym oleju podsmaż cebulę, czosnek, pasternak, marchew i selera. Warzywa smaż aż zaczną brązowieć. Dodaj wtedy mięso, smaż aż odparują z niego soki i mięso zacznie skwierczeć. Dopraw je przecierem pomidorowym, musztardą i przyprawą do Gyrosa Knorr. Całość smaż chwilę, dopraw do smaku o ile to konieczne szczyptą soli. Farsz połącz z natką pietruszki.

Krok 5
Schłodzone ciasto rozwiń z folii, oprósz mąką i rozwałkuj na dwa placki o grubości 0,5 cm. Na wycięte placki ciasta nałóż porcję ziemniaków i farsz mięsny, zwilż krawędzie i sklej pieroga zaciskając widelcem boki.

Krok 6
Pierożki ułóż na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem, z wierzchu posmaruj je rozkłóconym w miseczce jajkiem. Piecz w nagrzanym wcześniej do 200*C piekarniku około 20 minut. Upieczone pierożki podawaj z sosem Hellmann's Curry.


Dobra rada:
Do środka farszu można dodać rodzynki, orzeszki lub ziarna słonecznika.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Cornish pasty – pieróg kornwalijski
Próbowałeś już przygotować w swoim domu cornish pasty? Ten pieczony z pszennej mąki, tradycyjny, kornwalijski pieróg przyrządzany jest już od XVIII wieku. Chlebowe ciasto i charakterystyczny farsz to znak rozpoznawczy tej potrawy. Zaintrygowany? Zatem do dzieła!
Dla kogo?
Pieróg kornwaliski, inaczej Cornich pasty to przepis dla osób ciekawych smaków typowych dla danych państw czy regionów. Niektóre z nich warto dołączyć do domowego menu na stałe!
Na jaką okazję?
Cornish pasty świetnie sprawdzi się w roli posiłku jedzonego na drugie śniadanie lub lunch. Pieroga kornwalijskiego bez problemu można przetransportować w dowolne miejsce, np. do pracy czy na uczelnię.
Czy wiesz, że?
Farsz w cornish pasty układany jest w ściśle określonej kolejności – po bokach ziemniaki, później warzywa, a na środku kawałek wołowego mięsa.
Dla urozmaicenia:
Oprócz tradycyjnej formy cornish pasty występują różne odmiany tej kornwalijskiej potrawy – spotkać możemy też wariant owocowe mięsny, np. jabłkowo-wieprzowy. Skusiłbyś się na takie połączenie?