Golonka czosnkowa przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Golonka czosnkowa

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

16

heart
144 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

150 osób wydrukowało

Pobierz pdf

288 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

1 opakowanie

1 pęczek

6 sztuk

2 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Golonki obsmaż ze wszystkich stron lub opal palnikiem, aby pozbyć się włosów na skórze mięsa.

Golonka czosnkowa - Krok 1

Krok 2

Następnie przełóż do brytfanki i dokładnie obsyp przyprawą Knorr.

Golonka czosnkowa - Krok 2

Krok 3

Włoszczyznę pokrój na mniejsze kawałki, czosnek posiekaj i dodaj wszystko do mięsa. Wlej dwie szklanki wody i odstaw wszystko do lodówki na całą noc.

Golonka czosnkowa - Krok 3

Krok 4

Następnie przełóż brytfankę do piekarnika i piecz w 200 °C przez 30 minut. Potem zmniejsz temperaturę do 150 °C i piecz kolejne 35 minut. Podawaj np. z kaszą.

Golonka czosnkowa - Krok 4
2

Opinie o przepisie

  • miki pioti

    miki pioti , 27.11.2016

    pyszne palce lizać

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elżbieta Ślaska

    Elżbieta Ślaska , 26.11.2016

    Wygląda pysznie

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Golonka czosnkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Golonka czosnkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Golonka czosnkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Golonka czosnkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Golonka czosnkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Golonka czosnkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Golonka czosnkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Golonka czosnkowa - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Golonka czosnkowaGolonka czosnkowa

Golonka czosnkowa to danie dla zwolenników klasyki, którzy lubią mięsne, aromatyczne potrawy, serwowane w towarzystwie mącznych dodatków. Potrawa ta wymaga cierpliwości. Aby zyskać swój intensywny smak, mięso musi być marynowane całą noc w lodówce, po uprzednim podsmażeniu i dodaniu włoszczyzny. Jego walory smakowe wydobywa późniejsze pieczenie. Wszystko to sprawia, że golonka jest miękka i soczysta. Można podać ją w towarzystwie kaszy, pieczonych ziemniaków lub ziemniaczanego puree. Dobrym uzupełnieniem tego dania będą też surówki z marchewki lub selera albo kapusta pekińska z dodatkami świeżych warzyw – pomidorów, ogórków, papryki. Golonka czosnkowa to raczej propozycja na niedzielny obiad. Miłośnicy klasycznych potraw i pieczonych mięs polubią na pewno taką jej wersję. Jeśli do nich należysz, koniecznie wypróbuj ten przepis. Natomiast, jeśli jeszcze nie próbowałeś golonki, zacznij właśnie od wersji czosnkowej i sprawdź, czy przypadnie Ci do gustu.