Golonka pieczona w piwie i miodzie przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Golonka w piwie

Autor: magnolia0joaska

ratingratingratingratingrating

5

heart
80 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

88 osób wydrukowało

Pobierz pdf

119 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

6 sztuk

1 sztuka

4 ziarna

6 ziaren

1 łyżeczka

0.5 litra

1 łyżka

3 łyżki

1 sztuka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 szczypta

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Golonki zalewamy bulionem, tak by były całe przykryte. Dodajemy przyprawy (liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, kostkę bulionową, sól) i gotujemy na wolnym ogniu 2-3h (czas można skrócić gotując w szybkowarze - wystarczy 20min. od puszczenia pary + czas, aż ciśnienie z gara samo zejdzie).

Krok 2

Ugotowane, miękkie golonki dokładnie nasmarować marynatą zrobioną z 200g piwa, miodu, sosu sojowego, czosnku, pieprzu, musztardy, papryki i ziół prowansalskich. Ułożyć ciasno w misce i zalać resztą marynaty. Pozostawić na kilka godzin (min. 2h)

Krok 3

Przekładamy do naczynia żaroodpornego, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190-200C (funkcja grill) i pieczemy ok. 60min. stale podlewając piwem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Golonka w piwie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Golonka w piwie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Golonka w piwie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Golonka w piwie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Golonka w piwie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Golonka w piwie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Golonka w piwie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Golonka w piwie - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Golonka gotowana
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

łatwe

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Golonka w piwieGolonka w piwie

Golonka w piwie to danie smaczne i efektowne. Sekret udanej potrawy tkwi w marynacie do mięsa. Składają się na nią sos sojowy, miód, piwo, musztarda, czosnek oraz mieszanka przypraw – pieprz, ostra papryka oraz zioła prowansalskie. Dzięki tym składnikom golonka staje się niezwykle aromatyczna, pikantna i delikatnie słodka – a po upieczeniu soczysta. Ze względu na swój intensywny smak, mięso dobrze komponuje się z łagodniejszymi dodatkami. Można je podać z pieczywem, paluszkami serowymi z ciasta francuskiego i sałatą skropioną oliwą czosnkową. Jako danie obiadowe golonkę podawaj z mieszanką gotowanych warzyw i sosem śmietanowym albo ziemniakami z wody posypanymi koperkiem. Polecane są również wszelkiego rodzaju surówki – z selera z orzechami, marchewki z jabłkami lub z białej kapusty. Mięso doskonale smakuje z mizerią lub kiszonymi warzywami. Warto dołączyć do niego też sosy – czosnkowy, tysiąca wysp albo nieodłączną w przypadku golonki musztardę. Jeśli masz ochotę przygotować golonkę w miodowo-piwnej marynacie, skorzystaj z naszego przepisu!