Pieczona golonka w piwie przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pieczona golonka w piwie

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

31

heart
198 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

479 osób wydrukowało

Pobierz pdf

779 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

2 sztuki

8 ziaren

5 ziaren

3 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

1 opakowanie

500 mililitrów

1 opakowanie

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Golonki umyj. Jeśli mają widoczne kawałki szczeciny - usuń ją opalając golonkę nad gazem i skrobiąc miejsce opalenia ostrym nożem. Następnie skórę z golonki ponacinaj ostrym nożem na przemian, tworząc, w miarę możliwości, równe romby.

Pieczona golonka w piwie  - Krok 1

Krok 2

W garnku z piwem zagotuj starte na tarce warzywa oraz pokrojoną w pół-plastry cebulę. Dodaj kostkę rosołową, przyprawy (ziele, liść laurowy, goździki, pieprz i czosnek). Płyn wystudź i umieść w nim golonki przynajmniej na jeden dzień.

Pieczona golonka w piwie  - Krok 2

Krok 3

Po tym czasie płyn wraz z mięsem nastaw i gotuj około 60 minut, aż mięso będzie stosunkowo miękkie.

Pieczona golonka w piwie  - Krok 3

Krok 4

Następnie golonki wyjmij z marynaty, oprósz dokładnie Przyprawą do wieprzowiny Knorr, aby nadać jej wyrazisty smak. Wstaw do nagrzanego do 190°C piekarnika na 30 minut i przykryj folią, aż golonki zrobią się zupełnie miękki a skórka będzie chrupiąca. Na 10 min przed końcem pieczenia zdejmij folię i dopiecz mięso. Tak przygotowana golonka będzie soczysta w środku.

Pieczona golonka w piwie  - Krok 4

Krok 5

Na bazie wywaru z golonki i piwa przygotuj sos. Do szklanki czystego wywaru dodaj Esencję do sosu Knorr, dokładnie wymieszaj i zagotuj.

Pieczona golonka w piwie  - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

10

Opinie o przepisie

  • Tom

    Tom , 03.01.2023

    Autor nigdy golonki nie gotował, 1 godz. i 40 minut

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bart Dud

    Bart Dud , 26.12.2018

    dobre

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Beata Krzemień

    Beata Krzemień , 26.04.2016

    Lekko się przypaliły te golonki hehe

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Józek Dusza

    Józek Dusza , 25.04.2016

    Podajcie skład chemiczny tych rosołów i sosów KNORR zobaczymy czym nas trujecie :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Janina Dondzilo

    Janina Dondzilo , 25.04.2016

    Pycha w piwie z warzywami ;-) uwielbiam :P :P :P

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Włodzimierz Laskowski

    Włodzimierz Laskowski , 13.04.2016

    jeden uzna , ze przypieczona , ale dla mnie spalona , a to już nawet piwo nie poprawi .

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Radosław Bobrowski

    Radosław Bobrowski , 12.04.2016

    Browar Krener

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Nl

    Ewa Nl , 12.04.2016

    mało apetycznie wygląda.Spalenizna.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Patrycja Junger

    Patrycja Junger , 12.04.2016

    Mmmmniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mariusz Skokun

    Mariusz Skokun , 12.04.2016

    o tak w piwie to jest konkret !!!

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczona golonka w piwie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczona golonka w piwie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczona golonka w piwie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczona golonka w piwie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczona golonka w piwie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczona golonka w piwie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczona golonka w piwie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczona golonka w piwie  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pieczona golonka w piwie Pieczona golonka w piwie

Pieczona golonka w piwie – przepis na nią przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom mięsnych i aromatycznych potraw. Podaj ją na obiad lub spotkanie ze znajomymi. Golonka (np. wieprzowa) duszona jest w bulionie z dużą ilością przypraw. Najważniejsze jest  dobranie odpowiedniego mięsa. Przy jego zakupie zwróć szczególną uwagę na jego wygląd – powinno być z zewnątrz pokryte warstwą tłuszczu oraz skóry w kolorze jasnoróżowym. Do przygotowania potrawy użyj np. piwa jasnego. Jeśli chcesz uzyskać jeszcze bardziej wyrazisty smak, dodaj kminek (może być mielony). Przed włożeniem golonki do piekarnika, podlej ją odrobiną wywaru. Resztę zachowaj, ponieważ będzie potrzebna do przygotowania sosu. Pieczona golonka w piwie może być serwowana z purée ziemniaczanym, a jako dodatek wykorzystaj zasmażane buraczki lub kapustę. Do potrawy dobrze pasuje chrzan i musztarda, a do tego ogórek kiszony i kromka wiejskiego chleba. Sprawdź proponowany przez nas przepis. Nie zapomnij podzielić się swoją opinią w komentarzu.