Świąteczna pieczona karkówka z warzywami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Świąteczna pieczona karkówka z warzywami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

16

heart
91 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

368 osób wydrukowało

Pobierz pdf

317 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

600 gramów

200 gramów

2 łyżki

1 sztuka

0.5 sztuki

2 sztuki

100 mililitrów

100 mililitrów

100 gramów

1 łyżeczka

3 sztuki

3 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Warzywa i czosnek obierz i pokrój w drobna kostkę, podsmaż na rozgrzanym tłuszczu, dodaj cukier, goździki i cynamon. Smaż aż cukier ulegnie karmelizacji, wtedy warzywa zalej octem balsamicznym. Gotuj aż ocet zupełnie odparuje. Do pozostałego sosu dodaj ketchup, całość gotuj jeszcze około 1 minuty. Marynatę odstaw do ostygnięcia.

Świąteczna pieczona karkówka z warzywami - Krok 1

Krok 2

Mięso natrzyj dwoma łyżkami przyprawy do mięs oraz powstałym sosem, zawiń w folię aluminiową, odstaw w chłodne miejsce na jeden dzień.

Świąteczna pieczona karkówka z warzywami - Krok 2

Krok 3

Karkówkę piecz w temperaturze 190 stopni C przez 120 minut . Na około 10 minut przed końcem pieczenia usuń folię. Upieczone mięso podawaj polane powstałym sosem.

Świąteczna pieczona karkówka z warzywami - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Do sosu możesz również dodać gałązkę rozmarynu.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Świąteczna pieczona karkówka z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Świąteczna pieczona karkówka z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Świąteczna pieczona karkówka z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Świąteczna pieczona karkówka z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Świąteczna pieczona karkówka z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Świąteczna pieczona karkówka z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Świąteczna pieczona karkówka z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Świąteczna pieczona karkówka z warzywami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Świąteczna pieczona karkówka z warzywamiŚwiąteczna pieczona karkówka z warzywami

Świąteczna pieczona karkówka z warzywami, jak sama nazwa wskazuje, idealnie sprawdzi się jako danie na specjalne okazje. Ten rodzaj wieprzowego mięsa jest wyjątkowo miękki, kruchy i soczysty, a jego smak najlepiej wydobywa się właśnie dzięki długiemu pieczeniu w piekarniku. Aby podkreślić wszystkie walory karkówki, należy przyrządzić ją w odpowiedniej marynacie. Przygotujesz ją z warzyw, takich jak: marchewka, seler, cebula i czosnek, a także  z octu balsamicznego oraz odrobiny pikantnego ketchupu. Lekko korzenny, słodkawy zapach i smak nadadzą potrawie goździki, cynamon oraz skarmelizowany brązowy cukier. W tak przyrządzonej marynacie i zawinięte folią aluminiową, mięso powinno spędzić około dobę. Jeśli zatem chcesz podać karkówkę, zacznij przygotowania już dzień wcześniej. Gotowe mięso serwuj polane powstałym podczas pieczenia sosem z dodatkiem pieczonych warzyw np. ziemniaków i marchewki. Równie smaczne będzie na zimno, użyte do kanapki. Skorzystaj z przepisu na świąteczną pieczoną karkówkę z warzywami.