Karczek z piekarnika w śródziemnomorskim stylu przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Karczek z piekarnika w śródziemnomorskim stylu

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

42

heart
292 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

566 osób wydrukowało

Pobierz pdf

639 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

1 opakowanie

1 pęczek

2 łyżki

2 łyżki

50 gramów

80 gramów

80 gramów

50 gramów

1 sztuka

2 sztuki

3 łyżki

6 sztuk

500 gramów

15 sztuk

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso umyj, osusz i natrzyj z wierzchu Przyprawą do wieprzowiny Knorr, która nada wieprzowinie wyrazistego smaku. Odstaw je na kilka godzin w chłodne miejsce. Po wyjęciu obsmaż z obu stron i zakryj folią.

Karczek z piekarnika w śródziemnomorskim stylu - Krok 1

Krok 2

Kapary, oliwki, chilli, czosnek, pietruszkę oraz orzeszki drobno posiekaj, włóż do miski, dodaj musztardę dijon, koncentrat pomidorowy, tartą bułkę oraz białko z jednego jajka.

Karczek z piekarnika w śródziemnomorskim stylu - Krok 2

Krok 3

Obsmażone mięso ułóż w żaroodpornym naczyniu i obłóż z wierzchu powstałą masą. Do naczynia włóż obrane cebulki, wszystko podlej niepełną szklanką wody.

Karczek z piekarnika w śródziemnomorskim stylu - Krok 3

Krok 4

Karkówkę wstaw pod przykryciem do nagrzanego do 190°C piekarnika i piecz 80 minut. Następnie zdejmij przykrywę, dodaj pomidory koktajlowe i piecz jeszcze około 20 minut. Tak przygotowany karczek będzie soczysty w środku.

Karczek z piekarnika w śródziemnomorskim stylu - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Karkówkę podawaj pokrojoną w plastry i polaną sosem powstałym z pieczenia.

79

Opinie o przepisie

  • Andrzej Duczmalewski

    Andrzej Duczmalewski , 11.04.2016

    Plus dobre zimne piwo!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Kaźmierowska

    Ewa Kaźmierowska , 11.04.2016

    Smacznego :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marek Kleina

    Marek Kleina , 10.04.2016

    Smacznego.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jurgen Bergmann

    Jurgen Bergmann , 10.04.2016

    A moze kaczka nadziewana kasza gryczana z boczkiem i jablkami i sokiem z grejfruta ?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Stanisław Starzyk

    Stanisław Starzyk , 10.04.2016

    Oczywiście, że może być lepiej, szczególnie bez tych kretyńskich przypraw. Co tak wszystkim odbija z tą śródziemnomorskością?...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jacek Jodłowski

    Jacek Jodłowski , 10.04.2016

    Może. Mój schab nadziewany śliwkami!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zofia Miżejewska

    Zofia Miżejewska , 10.04.2016

    To mi nie wygląda na kurczaka!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Adam Jaroszkiewicz

    Adam Jaroszkiewicz , 10.04.2016

    Dajcie kawałeczek

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maja Jasiorowska

    Maja Jasiorowska , 10.04.2016

    Nie, nie, nie :(

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zdzisław Groblewski

    Zdzisław Groblewski , 10.04.2016

    Trochę na górze zbyt dużo przypraw . Sama bazylia , samo oregano czy sama mieta z dodatkiem czegoś w niewielkim stopniu nada charakterystyczny smak potrawie . A tak , te dodatki walczą ze sobą o dominacje nad smakiem potrawy . Ogólnie wiadomo, ze dieta sródziemnomorska to prostota przypraw .

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mieczysław Banaś

    Mieczysław Banaś , 10.04.2016

    a może to ryba

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Porwoł

    Barbara Porwoł , 10.04.2016

    CIEKAWY PRZEPIS NA PEWNO SPRÓBUJĘ B|

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Arnold Kowalczyk

    Arnold Kowalczyk , 10.04.2016

    Bomba purynowa....

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Irena Wyrwas

    Irena Wyrwas , 10.04.2016

    narobiłaś apetytu

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Mazurek

    Ewa Mazurek , 10.04.2016

    Uwielbiam karczek pieczony i duzo przypraw

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Alina Sabat

    Alina Sabat , 10.04.2016

    mniam mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kazimiera Mroczek

    Kazimiera Mroczek , 10.04.2016

    Ola próbowałaś? Polecasz!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Tosiu Przymrozek

    Tosiu Przymrozek , 10.04.2016

    Feeee! Cukinia owszem

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mirosław Chmielewski

    Mirosław Chmielewski , 10.04.2016

    woda może być z Baltyku

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mikołaj Jan Szczepaniak

    Mikołaj Jan Szczepaniak , 10.04.2016

    Zabrano mu życie.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl , 10.04.2016

    Anna, spróbuj! To brzmi jak dobra alternatywa dla jaroszy :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jola Piątkowska

    Jola Piątkowska , 10.04.2016

    Pycha lubie dobrze przyprawiony

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Lidia Hojeńska

    Lidia Hojeńska , 10.04.2016

    Kurczak faszerowany hormonami,brrrrrr

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bernadetta Mazurek

    Bernadetta Mazurek , 10.04.2016

    Napewno będzie pyszny i mięciutki. Piekę w takim samym czasie. Godzinę na kg karczku + pół godziny na całość pieczeni. Tylko daję 200 st. Wychodzi idealny.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magdalena Dabska

    Magdalena Dabska , 10.04.2016

    Mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kazimierz Tyszkiewicz

    Kazimierz Tyszkiewicz , 10.04.2016

    Dziewczyny kurczaki są ok ale od babci, która je choduje w swoim gospodarstwie co najmniej trzy miesiące . Obecne kurczaki maja trzy tygodnie i są tuczone paszą GMO, nie zapomnijcie o antybiotykach i nnych ..... A poza tym prawdziwy kurczak jest super lubię dużo przypraw.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bożena Owczarek

    Bożena Owczarek , 10.04.2016

    Juz przerzucilam do Foodera

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jerzy Zawadzki

    Jerzy Zawadzki , 10.04.2016

    Nie wiefzialem, ze Nico taki smakosz!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mieczysław Perczak

    Mieczysław Perczak , 10.04.2016

    Oddało życie.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Kukowska-Sokołowska

    Anna Kukowska-Sokołowska , 10.04.2016

    A może być np. cukinia zamiast karczka.

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Karczek z piekarnika w śródziemnomorskim stylu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Karczek z piekarnika w śródziemnomorskim stylu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Karczek z piekarnika w śródziemnomorskim stylu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Karczek z piekarnika w śródziemnomorskim stylu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Karczek z piekarnika w śródziemnomorskim stylu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Karczek z piekarnika w śródziemnomorskim stylu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Karczek z piekarnika w śródziemnomorskim stylu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Karczek z piekarnika w śródziemnomorskim stylu - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Karczek z piekarnika w śródziemnomorskim styluKarczek z piekarnika w śródziemnomorskim stylu

Mięso umyj, osusz i natrzyj z wierzchu Przyprawą do wieprzowiny Knorr, która nada wieprzowinie wyrazistego smaku. Odstaw je na kilka godzin w chłodne miejsce. Po wyjęciu obsmaż z obu stron i zakryj folią.